Το βραστό κέικ καρότου είναι μια συνταγή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα με την ιδιαίτερη τεχνική της. Το κέικ αποκτά ένα πανέμορφο ηλιόλουστο χρώμα που φωτίζει κάθε τραπέζι. Επιπλέον, χρειάζομαι ελάχιστο λάδι στη συνταγή αφού το καρότο προσφέρει όλη την απαραίτητη υγρασία. Είναι η τέλεια επιλογή για να προσθέσω ένα πινελιά χρώματος και γλυκιάς χαρούλας στις φθινοπωρινές μέρες.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Βραστό κέικ καρότου

Βραστό κέικ καρότου

Ανακαλύψτε τη μυστική συνταγή για το τέλειο κέικ καρότου! Με το κόλπο του βρασμένου καρότου, το κέικ γίνεται απίστευτα υγρό, αφράτο και λιώνει στο στόμα, ενώ διατηρεί ένα όμορφο, ηλιόλουστο χρώμα. Δοκιμάστε αυτό το εύκολο κέικ, έτοιμο σε 15 λεπτά προετοιμασίας!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 50 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes

Ingredients

Για κέικ σε φόρμα 22-24 εκ.:

  • 350 γρ. καρότα
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 80 ml φυτικό λάδι (ή λιωμένο βούτυρο)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ (περίπου 1 κ.σ.)
  • Άχνη ζάχαρη για διακόσμηση

Instructions

Ξεκινάω με την προετοιμασία των καρότων, που αποτελεί το μυστικό αυτού του κέικ. Καθαρίζω προσεκτικά τα καρότα, τα ξεφλουδίζω και τα κόβω σε μικρά κομματάκια. Βάζω νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και ρίχνω μέσα τα καρότα. Τα αφήνω να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Προσέχω να μη μαλακώσουν τελείως, θέλω να παραμείνουν λίγο σταθερά στη σύσταση. Μόλις είναι έτοιμα, στραγγίζω καλά το νερό και τα μεταφέρω σε ένα μικρό μπολ. Χρησιμοποιώ το μπλέντερ χειρός και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν μια απαλή και λεία πάστα χωρίς κομματάκια. Αφήνω το πουρέ καρότου να κρυώσει εντελώς στην άκρη.

Ενώ κρυώνει το πουρέ, προετοιμάζω τη φόρμα ψησίματος. Χρησιμοποιώ μια φόρμα κέικ διαμέτρου 22 εκατοστών με τρύπα στη μέση. Αλείφω καλά όλη την επιφάνεια με βούτυρο και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Ανακινώ τη φόρμα για να κατανεμηθεί το αλεύρι παντού και πετάω το περιττό που έχει μείνει. Μπορώ εναλλακτικά να χρησιμοποιήσω μια απλή στρογγυλή φόρμα και να την καλύψω με λαδόχαρτο, ή ακόμα να φτιάξω μικρά ατομικά κεκάκια σε φόρμες μάφινς.

Προχωράω στην παρασκευή του ζυμαριού. Σπάζω τα αυγά μέσα σε ένα βαθύ μπολ που είναι κατάλληλο για χτύπημα με μίξερ. Προσθέτω τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας. Χτυπάω με το μίξερ στη μέγιστη ταχύτητα για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο, αφράτο και να τριπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος του. Προσθέτω το φυτικό λάδι και το κρύο πουρέ καρότου που έχω ετοιμάσει νωρίτερα. Ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Σε ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζω μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλεύρι στο μπολ με τα υγρά υλικά. Πρώτα ανακατεύω ελαφρά με τα χτυπητήρια του μίξερ ενώ είναι σβηστό, για να μην πετάξει το αλεύρι παντού στην κουζίνα μου. Μετά ανοίγω το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και χτυπάω για πολύ λίγο, μόνο μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι και να ενσωματωθεί. Δεν χρειάζεται παραπάνω ανάδευση. Το μειγμα παίρνει ένα πανέμορφο χρυσαφένιο χρώμα καρότου, είναι κρεμώδες και έχει υπέροχη σύσταση.

Μεταφέρω το μειγμα στη φόρμα που έχω ετοιμάσει και προσπαθώ να το απλώσω ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 175°C με αερισμό. Όταν φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, τοποθετώ τη φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήνω για περίπου 40 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξω την ετοιμότητα με μια οδοντογλυφίδα ή ξύλινη σούβλα. Την καρφώνω στο κέντρο του κέικ και πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υγρό ζυμάρι κολλημένο πάνω της.

Μόλις είναι ψημένο, βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω να σταθεροποιηθεί μέσα στη φόρμα για περίπου 5 λεπτά. Μετά το ξεκαλουπώνω προσεκτικά και το τοποθετώ πάνω σε μια σχάρα ψύξης. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρω. Την ώρα που θα το σερβίρω στο τραπέζι, το πασπαλίζω γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.

Κόβω το κέικ σε φέτες και το απολαμβάνω. Κάθε κομμάτι αποκαλύπτει το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα του καρότου. Η γεύση του καρότου είναι παρούσα αλλά πολύ ευχάριστη και λεπτή, δεν κυριαρχεί. Αυτό το βραστό κέικ καρότου δεν θα σας ευχαριστήσει μόνο με τη γεύση του, αλλά θα φέρει και μια δόση ηλιόλουστης διάθεσης στις συννεφιασμένες φθινοπωρινές μέρες.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για την Καλύτερη Συνταγή

Μην βράσετε υπερβολικά τα καρότα. Πρέπει να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα, γι’ αυτό τα 10 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος. Αν τα βράσετε παραπάνω, το πουρέ θα έχει περισσότερο νερό και θα επηρεάσει την υφή του κέικ.

Αφήστε οπωσδήποτε το πουρέ καρότου να κρυώσει εντελώς πριν το προσθέσετε στα αυγά. Αν είναι ζεστό, θα “μαγειρέψει” τα αυγά και το ζυμάρι δεν θα έχει την κατάλληλη αφρατότητα.

Μην υπερχτυπήσετε το ζυμάρι αφού προσθέσετε το αλεύρι. Ανακατέψτε μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί, αλλιώς το κέικ μπορεί να γίνει σκληρό.

Αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον γεύσεις, δοκιμάστε μια πρέζα κανέλας ή λίγο τριμμένο τζίντζερ στο ζυμάρι. Ταιριάζουν υπέροχα με το καρότο.

Σχετικές Συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για βραστό κέικ καρότου, θα λατρέψετε και το κλασικό κέικ καρότου με την παραδοσιακή του μέθοδο. Επίσης, δοκιμάστε το κέικ καρότου με μπανάνα για μια πιο υγιεινή εκδοχή, ή το πλούσιο κέικ καρότου με σοκολατένια brigadeiros για μια πιο εντυπωσιακή παρουσίαση. Αν προτιμάτε άλλες γεύσεις, το κέικ του καφέ και το κλασικό κέικ σιροπιαστό είναι επίσης υπέροχες επιλογές για το τραπέζι σας.