Μπακλαβάς ή Πετρίσιο από Άγραφα Καρδίτσας

Υλικά

Για τα φύλλα
• 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
• 1/2 φλιτζάνι γάλα
• 1 φακελάκι μπέκιν
• 1 κ. σούπας ξύδι
• 1/2 κ. γλυκού αλάτι
• νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση
• 1,5 κιλό καρύδια
• 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κ.σ. κανέλα
• 1 κ. γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι
• 6 ποτήρια ζάχαρη
• 5 ποτήρια νερό
• 3 κ.σ. μέλι
• Χυμό από μισό λεμόνι

Για το πασπάλισμα των φύλλων :
• 250 γρ lurpak ή άλλο βούτυρο της αρεσκείας σας λιωμένο και 1/4 φλιτζάνι σπορέλαιο

Εκτέλεση

Για ταψί 40 εκ.
Κόβουμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και τη φρυγανιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ συγκεντρώνουμε τα υλικά για τη ζύμη, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και μία πετσέτα για 20 – 30 λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, κάνουμε 30 μπαλάκια.
Τα σκεπάζουμε για 20 λεπτά με μεμβράνη να μένουν απαλά. Έχουμε λιώσει το βούτυρο και το ενώνουμε με το λάδι.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα.
Βάζουμε δυο φύλλα κάτω, ανάμεσά τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Στη συνέχεια βάζουμε φύλλο και γέμιση και τελειώνουμε με δύο φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι και αφού τελειώσουμε με το κόψιμο με ένα κουτάλι βρέχουμε τον μπακλαβά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες περίπου(αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην τον κάψουμε).
Για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με το νερό, τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 5 λεπτά. Μετά τα πέντε λεπτά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού , βράζουμε 2 λεπτά ακόμα , κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Σιροπιάζουμε ζεστό σιρόπι, ζεστό γλυκό.
Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει.

Καλή επιτυχία!!

Η Συνταγή είναι της Γιώτας Αναστασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΡολό Πανσέτες στο φούρνο με πατάτες…Σκανδαλωδώς νόστιμο!!!
Επόμενο άρθροΑφού φάτε τέτοια κεφτεδάκια, δεν θα θέλετε να μάθετε άλλη συνταγή!