Μπακλαβάς

Για όλους όσους αγαπούν τον μπακλαβά, ιδού μια συνταγή για πολύ καλό μέτρο. Είναι απλά όπως τον εφτιαχνε η μητέρα μου για πάνω από 40 χρόνια, κομμένο με τον ίδιο τρόπο – με τον παλιομοδίτικο τρόπο, χωρίς μοντέρνα “μοτίβα”, αλλά για μένα είναι ακόμα μοναδικό, ο πιο όμορφος και νόστιμος στον κόσμο.

Για αυτόν τον μπακλαβά θα χρειαστείτε:
– 900 γραμμάρια έτοιμη κρούστα μπακλαβά
– 900 γρ αλεσμένα καρύδια
– 400 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
– 100 ml λάδι
– 2 λεμόνια
– 1,5 κιλό ζάχαρη
– 1,5 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο ρίχνουμε το λάδι και λιώνουμε σε μέτρια φωτιά
Μόλις λιώσει το βούτυρο ραντίζουμε με αυτό το ταψί μας και ξεκινάμε και στρώνουμε στη βάση το πρώτο φύλλο ραντίζουμε ελαφρά και από πάνω βάζουμε το δεύτερο. Κόβουμε το φύλλο στα όρια του ταψιού τα περισσεύματα τα βάζουμε και αυτά μέσα
στο ταψί. Από πάνω απλώνουμε με το χέρι να πάει παντού 450 γραμμάρια από το τριμμένο καρύδι και να καλύψει όλη την επιφάνεια για το πιέζουμε.


Στην συνέχεια από πάνω στρώνουμε άλλα 2 φύλλα για ραντίζουμε πάλι με το μείγμα βουτύρου ρίχνουμε το υπόλοιπο καρύδι.
Ξανά στρώνουμε άλλο ένα φύλλο ραντίζουμε με βούτυρο βάζουμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο και ξεκινάμε και κόβουμε τα κομμάτια με τον παραδοσιακό τρόπο.


Τέλος Ξεκινάμε από πάνω και με ένα κουτάλι ραντίζουμε όλο το γλυκό με το εναπομείναν μείγμα βουτύρου.


Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.


Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τις φέτες λεμονιού και ρίχνουμε και το νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά να βράσει έως ότου δέσει καλά το σιρόπι.


Ξεκινάμε με ζεστό το σιρόπι και μία κουτάλα να σιροπιάζουμε το γλυκό μας σχεδόν όλο το σιρόπι
Το αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει καλά και το γλυκό μας είναι έτοιμο

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΛιώνουν πραγματικά στο στόμα, είναι τραγανοί από τα αμύγδαλα και με εκπληκτικό άρωμα από το ροδόνερο.
Επόμενο άρθροΑλμυρό κέικ με ζαμπόν και τυριά