Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της Pandespani που την εφαρμόζω και εγώ μια και ήταν πολύ κοντά στη δική μου αλλά …λίγο καλύτερη (τόχει αυτό το κορίτσι… δεν μπορώ να πω… αγωνιώ κάθε φορά να κάνω κάτι καλύτερο απ’ όσο το κάνει και ευτυχώς σπανίως μεν αλλά μια στις τόσες το ψιλοκαταφέρνω).  Πάντως ό,τι πατάτα κι αν χρησιμοποιήσετε, με τον παρακάτω τρόπο θα βγει εξαιρετική ως τηγανητή. Επίσης είναι σίγουρο ότι θα βγει καλύτερη αν την κάνετε σε γκάζι παρά σε ηλεκτρική κουζίνα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα φαγητά, γιατί ελλείψει ηλεκτρικών αντιστάσεων και θερμοστάτη, είστε εσείς ο μόνος κυρίαρχος ρυθμιστής της θερμοκρασίας.

Υλικά
1 κιλό πατάτες (ιδανικά  Νάξου ή Κύπρου)
λάδι στη φριτέζα 50% ελαιόλαδο – 50% καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
αλάτι

τέλειες τηγανητές πατάτες με φλούδαΠαρασκευή:

Πλένετε πολύ καλά εξωτερικά τις πατάτες, καθαρίζοντας τα χώματα αν υπάρχουν  με σφουγγαράκι και αφαιρώντας μαύρα στίγματα ή λεκέδες. Τις κόβετε (με το χέρι ή με μαντολίνο) σε λεπτές φέτες, λίγο μικρότερες από μισό εκατοστό και στη συνέχεια σε αντιστοίχου πάχους λωρίδες.
Βάζετε το λάδι στη φριτέζα να κάψει στο maximum μέχρι να καπνίζει και ρίχνετε μέσα σε 1 ή 2 δόσεις (ανάλογα με το μέγεθος της φριτέζας) τις πατάτες. Μετά τα 5 λεπτά τις ανακατεύετε 2-3 φορές ταρακουνώντας τες στο δίχτυ, να γυρίσουν. Σε περίπου 15-20 λεπτά (ανάλογα με τη φωτιά και τις πατάτες) όταν οι πατάτες μοιάζουν σχεδόν έτοιμες (έχουν χρυσαφίσει και τρώγονται) κάνετε τέλειες τηγανητές πατάτες με φλούδατο μαγικό κόλπο: Ανεβάζετε τη σίτα με τις πατάτες και την αφήνετε ήσυχα καθισμένη στα τοιχώματα της φριτέζας για 2 περίπου λεπτά, όσο το λάδι καίει από κάτω ανεβάζοντας θερμοκρασία. Κατόπιν τις ξαναρίχνετε μέσα για 1 με 1.5 λεπτό περίπου. Αυτό είναι το μυστικό που τις κάνει απόλυτα τραγανές.
Τις αδειάζετε από τη σίτα σε σκεύος στρωμένο με 2πλό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι, αλατίζετε ελαφρά όσο είναι ζεστές και τις μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Σημείωση: Σε περίπτωση που χρειάζονται 2 δόσεις τηγανίσματος, βγάζετε την κάθε μια 1 λεπτό νωρίτερα και τις ξαναρίχνετε στο τέλος μαζί στο καυτό λάδι, ώστε να είναι όλες στην ίδια θερμοκρασία και τραγανές πριν το σερβίρισμα.

Τέλειο συνοδευτικό για τις τηγανητές πατάτες με φλούδα, ειδικά αν δεν έχετε πρόβλημα δίαιτας, είναι η μία σπιτική μαγιονέζα

Προηγούμενο άρθροΗ γνήσια συνταγή για Γεμιστά…με καταγωγή εκ Σμύρνης
Επόμενο άρθροΣπιτική Μαγιονέζα της Αργυρώς