Παραδοσιακό Κερκυραϊκό Σοφρίτο

Συστατικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλα (πάνω στρογγυλό), κομμένο σε 6 φέτες
150 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
7–9 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1/3 της κούπας ξύδι από λευκό κρασί
1/3 της κούπας λευκό κρασί
1 και 2/3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού (ζεστός)
1/2 κούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη ελληνική συνταγή σοφρίτο, ξεκινήστε προετοιμάζοντας το μοσχαρίσιο κρέας.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και αλευρώνουμε ελαφρά τις φέτες του μοσχαριού, αφαιρώντας την περίσσεια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό
τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μοσχαράκι (σε δόσεις) και σοτάρετε, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Μην προσθέτετε όλο το κρέας στην κατσαρόλα, αλλά σοτάρετε σε δόσεις, ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να παραμείνει υψηλή και το κρέας να σφραγιστεί.
Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα, τοποθετήστε σε μια πιατέλα, σκεπάστε και αφήστε το στην άκρη.

Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε φέτες και προσθέτουμε το ίδιο λάδι που χρησιμοποιήσαμε για να ροδίσει το κρέας. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Ρίχνουμε το λευκό ξύδι και το σβήνουμε. Προσθέτουμε το μοσχαράκι και το λευκό κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά να αχνιστούν. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το μοσχαράκι και να δέσει η σάλτσα, για περίπου 30-40 λεπτά. Περίπου 5 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρετε το Sofrito όσο είναι ακόμα ζεστό πάνω από πουρέ, ρύζι ή τηγανητές πατάτες, με λίγο σκόρδο ψωμί στην άκρη.

Καλή απόλαυση!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κοκκινιστό κρέας με πατάτες τηγανητές

Κοκκινιστό με τηγανιτές πατάτες

Συστατικά:

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλα
350 γρ. σάλτσα ντομάτας (δοχείο)
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
30-45 ml / 2-3 κουταλιές της σούπας. Ελαιόλαδο
1 κουτ γλ. Κανέλα
1 κουτ γλ. Σκόνη πάπρικας
1 κουτ γλ. Ζάχαρη
Περίπου 1 λίτρο. / 4 φλιτζάνια νερό
Αλάτι και αλεσμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Α. Προετοιμάστε το κρέας:
1. Πλύνετε πρώτα το κρέας κάτω από κρύο νερό και σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί.
2. Χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
3. Κόψτε το με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μεγάλους κύβους. Αφήστε λίγο λίπος, για να δώσετε μεγαλύτερη γεύση στη σάλτσα.
4. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Β. Βράστε το κρέας:
5. Ρίξτε περίπου 750 ml / 3 φλιτζάνια νερό σε ένα μεγάλο βαθύ δοχείο σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί.
6. Προσθέστε τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα και ρίξτε λίγο περισσότερο νερό εάν χρειαστεί, αρκετά για να τα καλύψετε.
7. Αφήστε το κρέας να σιγοβράσει για 1,5-2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την χυτρα, όπως εγώ, και βράστε το κρέας για 1 ώρα. Στην 1η επιλογή, πρέπει να προστεθεί περισσότερο νερό.
8. Μετά από συνολικά 1 ώρα (με χύτρα), δοκιμάστε το κρέας. Εάν είναι τρυφερό, σβήστε τη φωτιά. Εάν όχι, προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό και αφήστε το να βράσει λίγο περισσότερο.
9. Εάν υπάρχει αφρός στην επιφάνεια, αφαιρέστε τον με μια τρυπημένη κουτάλα πριν συνεχίσετε τη συνταγή.

Γ. Μαγειρέψτε το κρέας στη σάλτσα ντομάτας:
10. Ανάψτε ξανά τη φωτιά στη χαμηλή.
11. Ξεκινήστε να προσθέτετε τα υπόλοιπα συστατικά.
12. Προσθέστε πρώτα την σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε την.
13. Στη συνέχεια προσθέστε τα ψιλοκομμένα σκελίδες σκόρδου, ζάχαρη, κανέλα και πάπρικα.
14. Ανακινήστε το δοχείο από τις λαβές του για να ανακατέψετε όλα τα υλικά.
15. Αλατοπιπερώστε, για γεύση.
16. Τώρα, ρίχνουμε περίπου 250 ml / 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και λίγο ελαιόλαδο στη σάλτσα.
17. Ανακινήστε την κατσαρόλα για άλλη μια φορά και αφήστε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 15 ’.
18. Μετά από 15 ’, σβήστε τη φωτιά!
19. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 ’πριν το σερβίρετε.
20. Το κρέας με σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμο όταν το κρέας είναι μαλακό πιρούνι και ξεχωρίζει εντελώς στο πιάτο. Η σάλτσα πρέπει να έχει απορροφήσει όλα τα υγρά, και να είναι παχιά και αρωματική.

Δ. Προτάσεις σερβιρίσματος:
21. Σερβίρετε το κρέας Κοκκινιστό ενώ είναι ακόμα ζεστό!
22. Συνοδεύστε το με σαλάτα μαρουλιού και τζατζίκι (δείτε τις ξεχωριστές συνταγές μου)! Είναι ένα υπέροχο
και εύκολο χειμωνιάτικο πιάτο! Απλά πρέπει να είστε υπομονετικοί με τον μεγάλο χρόνο μαγειρέματος.
23.… Σερβίρετέ το πάνω από σπιτικές πατάτες τηγανιτές (ελέγξτε τη ξεχωριστή συνταγή μου)!
και ελληνικό κόκκινο κρασί!

ΠΗΓΗ: https://greekcookingmadeeasy.tumblr.com/

Προηγούμενο άρθροΤρουφάκια με μήλο και καρύδι
Επόμενο άρθροΚουλούρι Φούρνου….υπέροχο και τραγανό