Πρασοτυρόπιτα

Η πρασοτυρόπιτα είναι μια από τις αγαπημένες μου πίτες, και για καλό λόγο! Η τραγανή κρούστα, η πλούσια γέμιση από πράσα και φέτα, και τα αρώματα από τα μυρωδικά συνθέτουν ένα γευστικό αριστούργημα.

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που λατρεύω στην πρασοτυρόπιτα:

  • Η ποικιλία: Μπορεί να φτιαχτεί με διάφορα είδη φύλλου, κρούστας ή σπιτικό, και η γέμιση μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά, όπως μανιτάρια, κρεμμύδι, άνηθο
  • Η ευκολία: Είναι μια σχετικά εύκολη πίτα που μπορεί να φτιάξει κανείς, ακόμα και αν δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα.

  • Η νοστιμιά: Η πρασοτυρόπιτα είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, και είναι ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα γρήγορο γεύμα μέχρι ένα τραπέζι με φίλους και οικογένεια.
  • Η θρεπτική αξία: Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ η φέτα προσφέρει πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε μια πρασοτυρόπιτα, είτε την φτιάξετε μόνοι σας, είτε την αγοράσετε από ένα φούρνο. Σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Tip: Για ακόμα πιο τραγανή κρούστα, μπορείτε να αλείψετε τα φύλλα με βούτυρο ή ελαιόλαδο πριν τα βάλετε στο ταψί.

Καλή όρεξη!

Για ένα ταψί 30 εκ. χρειάστηκα:

Για το ζυμάρι:
600 γρ. αλεύρι
300 ml νερό
1 κγ μπέικιν
1 κγ κοφτό αλάτι
1 κσ ξύδι
1 σφηνάκι λάδι

Για το άνοιγμα του φύλλου και το ταψί:
200 γρ βούτυρο ή φυτίνη – 100 γρ αραβοσιτέλαιο.

Για τη γέμιση:
1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα (τελικό προϊόν)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά
300 γρ φέτα
100 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
λάδι για το σωτάρισμα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε το ζυμάρι το χωρίζουμε στα δύο και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη.
Σωτάρουμε το πράσο και το κρεμμυδάκι να μαραθούν με λίγο αλάτι και να μείνουν με το λάδι τους.
Με το μισό ζυμάρι ανοίγουμε 1 μεγάλο φύλλο και το βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε έναν κύκλο στο κέντρο του φύλλου, και χωρίζουμε ακτινωτά 8-9 φύλλα γύρω από τον κύκλο. Τα γυρνάμε ένα ένα προς τα μέσα στον κύκλο, το ένα επάνω στο άλλο. Κάνουμε 1 πακέτο, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Ίδια διαδικασία και για το άλλο μισό ζυμάρι.
Προσθέτουμε στα πράσα που κρύωσαν τα αυγά, τη φέτα, το κεφαλοτύρι και λίγο πιπέρι.
Παίρνουμε το 1 φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε ξανά στο μέγεθος του ταψιού, βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1 φύλλο. Βάζουμε επάνω τη γέμιση.
Ανοίγουμε το 2ο φύλλο και το βάζουμε επάνω στη γέμιση. Λαδώνουμε και χαράσουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε στον αέρα στην πάνω σχάρα για περίπου 1 ώρα στους 170-180 βαθμούς.
Για τις φίλες που θέλουν, έχω βάλει φωτογραφίες της διαδικασίας στην πρώτη ανάρτηση που είχα κάνει.

Καλή επιτυχία!!!!!

H συνταγή είναι της Martha Manta

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Θα μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη συνταγή για μια βουτιά, την οποία γνωρίζω από τη μητέρα μου.
Είναι χαρακτηριστικό για την περιοχή μας και είναι πιο κατάλληλο για το φθινόπωρο και το χειμώνα,
αλλά ακόμη και τώρα είναι υπέροχο να το προετοιμάσετε, επειδή τα πράσα είναι ήδη στο αγορά ανά πάσα στιγμή.

Υλικά:

3-4 μεγάλα κεφάλια πράσων.
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουτ διττανθρακική σόδα
1 κουτ καλαμποκάλευρο
1 κουτ αλεύρι σίτου;
100 ml. λάδι (50 για τηγάνισμα πράσα και 50 για το μείγμα) ·
2-3 αυγά
100-150 g τυριού.
1 κουτ αλατι

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε πράσα στο τηγάνι το μισό λάδι και το αφήνουε να κρυώσουν. Ξεχωριστά, ανακατέψτε τα αυγά, το υπόλοιπο λάδι και το γιαούρτι καλά με την σόδα σε αυτό για να το κάνετε αφρό. Προστίθενται το καλαμπκαύλευρο και αλεύρι σίτου. Ανακατέψτε
καλά, προσθέστε τριμμένο τυρί. Ριχνετε στο κρυο πράσο στ μείγμα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο.
Αναμειγνύεται καλά και ψήνεται μέχρι να πάρει ένα ωράιο χρυσαφί χρώμα.

Είναι υπέροχο, πιστέψτε με! 😘❤

Προηγούμενο άρθροΚαλαμαράκια με πατάτες στην κατσαρόλα: Νόστιμο και οικονομικό φαγητό
Επόμενο άρθροΜπιφτέκια Φούρνου σε σάλτσα λεμονιού