Τσουρεκάκια τυριού

Καλησπέρα φίλοι 🥰🍾🍷
Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι το ζύμωμα ζύμης.
Καμιά φορά μου έρχεται η έμπνευση αυθόρμητα και σηκώνω τα μανίκια, όπως σήμερα, για παράδειγμα, ανακάτεψα γρήγορα την αγαπημένη μου ζύμη, από την οποία ετοιμάζω διάφορα προϊόντα ζυμαρικών. Εδώ και πολύ καιρό έχω βάλει στο ματι αυτό το σνακ τυριου. Όπως και να έχει, έγιναν πολύ νόστιμα, τραγανά εξωτερικά και απαλά εσωτερικά.

Υλικά:

Μετράω τα πάντα με ένα φλιτζάνι 200ml.
1/2 φλ 100 ml ζεστό γάλα
1/2 φλ 100 ml ζεστό νερό
1/3 κύβου μαγιάς, ή 7 γραμμάρια ξηρής μαγιάς
2 κουταλιές της σούπας ξινόγαλο
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 φλ αλεύρι + για το ανακάτεμα

Για τη γέμιση
150 γρ τυρί
1 αυγό

Να επάλλειψη:
50 γρ λάδι
60 γρ βουτυρο
(ίσως μόνο λάδι)

Εκτέλεση

Ανακατεύω το λάδι και το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.

Για τη γέμιση
Χτυπάω το αυγό και προσθέτω το θρυμματισμένο τυρί.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτω διαδοχικά ξινόγαλα το λάδι και λίγο από το αλεύρι κοσκινισμένο με αλάτι.
Ζυμώνουμε μια κολλώδη ζύμη αφήνοντας λίγο από το αλεύρι για επιπλέον ανακάτεμα.
Μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει, ελαστική.
Αλείφω το μπολ με λάδι και βάζω τη ζύμη λαδώνοντάς την και από πάνω. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα. Το αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα.
Το μεταφέρω στον πάγκο, σχηματίζω ελαφρά ένα ρολό, το οποίο κόβω σε 8 ίσα μέρη, από τα οποία σχηματίζω μπαλάκια, τα οποία τα απλώνω σε αλεύρι.
Αλείφω κάθε μπάλα με το ανακατεμένο βούτυρο και το λάδι και σκεπάζω για 10 λεπτα να χαλαρώσει.
Σε αυτό το διάστημα βάζω χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου. Ανοιγω κάθε μπάλα σε ένα παραλληλόγραμμο με μήκος περίπου 30 εκ. και πλάτος 20 εκ. με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μου. Με ένα πινέλο λαδώνω όλη την επιφάνεια, διπλώνω το πάνω μέρος στη μέση, διπλώνω το κάτω μέρος στη μέση, αλείψτε με το μειγμα λαδι-βουτυρο

Στη μέση βάζω 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση απλώνοντάς την μέχρι τη μέση. Διπλώνω και τα πλαϊνά καλύπτοντας με το ένα μισό τη γέμιση και με το άλλο μισό από πάνω. Έτσι σχηματίζονται τσουρέκια που τα απλώνω στο ταψί σε απόσταση. Σκεπάζουμε για 20 λεπτά Αλείφουμε με ένα χτυπημένο κρόκο με 1 κουταλιά της σούπας
γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Όσο είναι ακόμα ζεστά τα αλείφουμε με το υπόλοιπο λίπος.
Η γέμιση μπορεί να είναι κατά βούληση και κατά προτίμηση.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ με σπιτική μαρμελάδα και σαντιγί…για τον απογευματινό καφέ
Επόμενο άρθροΚαραμελωμένη μηλόπιτα