Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
100 γρ. ελαφρύ λάδι
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
300 γρ. νερό χλιαρό
150 γρ. γάλα χλιαρό
1 αυγό χτυπημένο (για άλειμμα)
Σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα 3 αυγά. Προσθέστε το λάδι, το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό νερό και το χλιαρό γάλα. Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε τα υγρά υλικά στα στερεά και αρχίστε να ζυμώνετε. Αν χρησιμοποιείτε μίξερ, ζυμώστε με τον γάντζο για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αν ζυμώνετε με το χέρι, χρειάζεται περίπου 15-20 λεπτά.
Λαδώστε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ. Βάλτε μέσα τη ζύμη, γυρίστε τη μία φορά για να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές. Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1-1.5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα ή αντιστάσεις).
Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε την σε μικρά μπαλάκια (περίπου 80-100 γρ. το καθένα) και πλάστε τα σε στρογγυλά ψωμάκια.
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Χτυπήστε το ένα αυγό που έχετε κρατήσει και αλείψτε απαλά την επιφάνεια των ψωμιών. Αν θέλετε, πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Βγάλτε τα ψωμάκια από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς πάνω σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε.
Καλή απόλαυση! Τι λες για την επόμενη συνταγή;
H Εκτέλεση είναι της κας Palmira Aristou (συνταγή κυρίας Όλγας Ναντσίου)