Συστατικά
Για την γέμιση της κρέμας:
1.200 ml φρέσκου γάλακτος
200 γραμμάρια ζάχαρης
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
6 αυγά
180 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι
Για την πίτα:
250 γραμμάρια βούτυρο
1 πακέτο ή 450 γραμμάρια φύλλο 
Για το σιρόπι:
1 kg ζάχαρης
500 ml νερού
1 φλούδα λεμονιού

Οδηγίες
Για την γέμιση της κρέμας:
Προσθέστε τα 1000 ml γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια, σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Θερμάνετε πάνω από υψηλή φωτιά.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε τα αυγά και συνδυάστε τα με τα υπόλοιπα 200 ml γάλακτος.
Μόλις το γάλα φτάσει σε σημείο βρασμού (χωρίς να βράσει όμως) αρχίστε να ρίχνετε το γάλα στα αυγά ΑΡΓΑ με συνεχή ανακάτεμα.
Μόλις προσθέσετε τουλάχιστον το μισό γάλα στα αυγά, μεταφέρετε πίσω στο δοχείο.
Προσθέστε το σιμιγδάλι και μειώστε τη θερμότητα στη μέση.
Συνεχίστε να ανακατεύετε έως ότου η κρέμα αρχίσει να γίνεται παχύτερη.
Μόλις η κρέμα φτάσει σε σημείο βρασμού και αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στην επιφάνεια, χτυπάτε συνεχώς για 1-2 λεπτά περισσότερο. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.
Για την πίτα:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 ° C.
Λιώνουμε το βούτυρο. Τοποθετήστε τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας και τα σκεπάζετε με μια πετσέτα (έτσι δεν θα στεγνώσουν στον αέρα).
Λιπάνετε ένα ταψί 30εκ με βούτυρο.
Προσθέστε το πρώτο φύλλο και πιέστε απαλά για να το τοποθετήσετε στο ταψί. Λιπάνετε καλά με βούτυρο. Προσθέστε το επόμενο φύλλο και πάλι περνατε με βούτυρο. Επαναλάβετε την διαδικασία έως ότου έχετε συνολικά 7 φύλλα.
Προσθέστε την κρέμα στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Καλύψτε την κρέμα με ένα φύλλο και λιπαίνετε καλά με το βούτυρο.
Επαναλάβετε την διαδικασία έως ότου έχετε 4 φύλλα από πάνω.
Γυρίστε τις υπόλοιπες άκρες του φύλλου προς τα μέσα και λιπάνετε καλά.
Πασπαλίστε με λίγο νερό από πανω και κάντε χαρακιες εδώ και εκεί με ένα μαχαίρι.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα. Ή μέχρι το φύλλο να χρυσήσει και να είναι τραγανό.
Για το σιρόπι:
Εν τω μεταξύ, προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους.
Φέρτε το να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία.
Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη θερμοκρασία στο μέσο και σιγοβράστε για 6-7 λεπτά. Μην ανακατεύετε. Απλά κουνήστε το δοχείο αν χρειαστεί.
Μόλις το γαλακτομπουρεκο βγει από το φούρνο, ρίξτε το ζεστό σιρόπι με τη χρήση μιας κουτάλας.
Αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου .
Σημειώσεις
– Όσο περισσότερο βράζετε μια κρέμα σιμιγδαλιού τόσο πιο πολυ πήζει. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα μαγειρέψετε την κρέμα για περισσότερο από 2 λεπτά από τη στιγμή που οι φυσαλίδες αρχίζουν να σχηματίζονται στην επιφάνεια της. Έτσι δεν θα πάρετε μία πάρα πολύ παχιά κρέμα. Θα παχύνει περισσότερο όταν θα κρυώσει και επίσης όταν ψηθεί.

 

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια με τυρί και ελιές
Επόμενο άρθροΣαγανάκι με τραγανή κρούστα