Κέικ Παντεσπάνι

Το Κέικ Παντεσπανι μπορείτε να to απολαύσετε απλά πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, ή περιχυμένο με λικέρ, κρέμες, φρούτα ή πραγματικά, ό, τι επιθυμεί η καρδιά σας.

Εδώ είναι τα συστατικά που θα χρειαστείτε για το παντεσπάνι:

– 6 πολύ μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
– 200 γραμμάρια ζάχαρη (1 φλιτζάνι)
– 200 γραμμάρια αλεύρι (1,5 φλιτζάνια)
– πρέζα αλάτι
– 5 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) επιπλέον βανίλιας (ή ξύσμα λεμονιού ή εκχύλισμα αμυγδάλου κατά βούληση)

Εκτέλεση

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ για αυτή τη συνταγή καθώς απαιτεί 15 έως 20 λεπτά χτυπημα.
Δεν υπάρχει μπεικιν πανουντερ ή διογκωτικό – ο αέρας, που ενσωματώνεται ενώ χτυπάτε, βοηθά το κέικ να φουσκώσει.
Καθώς χτυπάτε τα αυγά, θα θέλετε να προσθέσετε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Μόλις τα αυγά και η ζάχαρη αφρατέψουν και σχηματίσουν γραμμες όταν σηκωθούν, μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε εκχύλισμα βανίλιας  και μια πρέζα αλάτι.
Χτυπήστε στη συνέχεια, προσθέστε σιγά σιγά 200 γραμμάρια (περίπου 1,5 φλιτζάνια) αλεύρι.
Να είστε υπομονετικές καθώς θέλετε να διατηρήσετε το κτύπημα ελαφρύ και αέρινο.

Λαδώνουμε την φορμα σε τσερκι 25 εκ. και προσθέτουμε τη ζύμη. Θα το ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C.
Θα χρειαστούν περίπου 35 λεπτά, αλλά μην ανοίξετε το φούρνο για τα πρώτα 30 λεπτά.
Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα για να βεβαιωθείτε ότι βγαίνει καθαρό. Μόλις τελειώσει, σβήστε το φούρνο, ανοίξτε ελαφρά την πόρτα του φούρνου και αφήστε το για άλλα 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από το ταψί, τοποθετώντας το κέικ σε μια σχάρα ψύξης.
Μόλις κρυώσει, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη ή συνεχίστε να το γαρνιρετε όπως θέλετε.

Σαντιγί και φράουλες

Εμεις βάλαμε σαντιγί και φράουλες. Εάν θέλετε να το φτιάξετε θα χρειαστείτε επίσης τα

ακόλουθα συστατικά:
– 500 ml (2 φλιτζάνια) κρέμας σαντιγί 35% (σαντιγί)
– 80 ml (1/3 φλιτζάνι) λικέρ (Amaretto), σίγουρα θα μπορούσατε να προσθέσετε περισσότερα αν το επιθυμείτε
– 250 ml (1 φλιτζάνι) μαρμελάδα φράουλα
– περίπου 500 γραμμάρια φρέσκες φράουλες σε φέτες
– 25 γραμμάρια (1/4 φλιτζάνι) κομμένα αμύγδαλα
Γλασσο βαλσαμικο (προερατικά)

Εκτέλεση

Ρίξτε με ένα κουτάλι το λικέρ σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Στη συνέχεια, απλώστε τη μαρμελάδα φράουλας.
Χτυπάμε τη σαντιγί και απλώνουμε, προσθέτουμε φρέσκες φράουλες σε φέτες και λίγη κρέμα αν θέλουμε.
Στρώνουμε το κέικ με την άλλη στρώση, απλώνουμε τη σαντιγί, από πάνω τις φράουλες, πασπαλίζουμε το κομμένο αμύγδαλο και
περιχύνουμε με γλάσο μπαλσάμικο (προαιρετικά).
και περιχύνουμε με γλάσο μπαλσάμικο (προαιρετικά)…. και αυτό είναι. Ελπίζουμε να σας άρεσε!

Καλη επιτυχία!