Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Σερβίρει: 8 ως ορεκτικό / σαλάτα ή 4 ως κύριο πιάτο

Συστατικά:

4 παξιμάδια κριθαριού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σε κάθε μία
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε ζάρια 1 cm
Ένα ζευγάρι από φύλλα βασιλικού, λεπτώς κομμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
300 γραμμάρια ξινομυζηθρα * (ή τριμμένη φέτα ή φέτα και μυζήθρα ή ανθότυρο )

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Λίγη κάπαρη και ελιές (προαιρετικά)
Επιπλέον ελαιόλαδο και ρίγανη για να σερβίρετε

Κατευθύνσεις:

Κόβετε τις ντομάτες και ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ακολουθούν μερικές φέτες ελιές, κάπαρη και βασιλικό και ανακατεύουμε.
Απλώστε το μείγμα τομάτας πάνω από στον ντάκο και προσθέστε το τριμμένο  τυρί από πάνω.
Τελειώστε τελικά με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με περισσότερη ρίγανη.
Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 – 15 λεπτά για να απορροφήσει τους χυμούς και να μαλακώσει.
Σημείωση: Στα Χανιά χρησιμοποιούν xynomyzithra, ένα τοπικό τυρί που παράγεται μόνο στα Χανιά και είναι κάτι ανάμεσα στη φέτα και τη μυζήθρα. Ένα μείγμα φέτας και μυζήθρας ή ανθότυρου θα λειτουργήσει επίσης καλά.