Nηστίσιμο κέικ

Το Νηστίσιμο κέικ είναι μια ιδανική λύση για όσους νηστεύουν αλλά δεν θέλουν να στερηθούν την απόλαυση του κέικ! Χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά

Υλικά

500gr φαρινάπ
150gr καλαμποκέλαιο
400gr ζάχαρη
400gr νερό κρύο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
6 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
2 βανίλιες

Eκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο μετά ρίχνουμε το νερό το ξύδι το κακάο με χαμηλωμένο το μίξερ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι βανίλιες και τη σόδα τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μίξερ
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 150 γραμμάρια νερό ζεστό και 1&1/2 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί
Μετά ρίχνουμε 150gr Άχνη και τρεις κουταλιές της σούπας κακάο ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί μετά το ρίχνουμε πάνω στο κέικ

Καλή επιτυχία

Η Συνταγή είναι της κας Σταυρούλα Συμεωνίδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ Πορτοκάλι με Σοκολάτα (Νηστίσιμο)

Κέικ Πορτοκάλι με Σοκολάτα (Νηστίσιμο)

Συστατικά

8-10 μερίδες

Για το παντεσπάνι
350 γρ αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ (βοηθά το κέικ να γίνει πιο αφράτο)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
250 γρ ζάχαρη
ένα φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
μια κουταλιά μέλι (προαιρετικά)
150 γρ λάδι
350 γραμμάρια φρέσκου χυμού πορτοκαλιού
τριμμένη φλούδα από 2 πορτοκάλια
20 γρ σταφίδες

Για το γλάσο
100 γρ ζάχαρη
100 ml νερό
100 ml λάδι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
50 ml κονιάκ / κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κορν φλαουρ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το μέλι και μετά προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε ξανά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το μέλι.
Προσθέτουμε σταδιακά το υγρό στη σύνθεση του αλευριού, ανακατεύοντας αρχικά με ένα κουτάλι και μετά ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σύνθεση. Στο τέλος προσθέτετε τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε φλούδα πορτοκαλιού και από πάνω)
Τοποθετούμε το κέικ σε ταψί (15Χ25, 20Χ20) στρωμένο. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε θερμοκρασία 175-180 βαθμών (χωρίς αερα), για 50-55 λεπτά περίπου (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα να δούμε αν είναι έτοιμο).

Βγάζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
Προσθέστε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρετε μια κρεμώδη σύνθεση.
Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία περίπου 35 βαθμούς, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (αν δεν έχουμε θερμόμετρο μπορούμε να δοκιμάσουμε στην άκρη της γλώσσας).
Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και προαιρετικά πασπαλίζουμε με καρύδα.
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς για περίπου 2 ώρες και μετά σερβίρετε!

Καλή Απόλαυση