Συστατικά:
40 g μαγιάς
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
200 ml ζεστό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
600-700 g αλεύρι
2 αυγα
150 ml γιαούρτι
100 ml ελαιόλαδο
μια πρέζα μπεικιν
- 100 g λιωμένο βούτυρο
- 1 κρόκος αυγού και 2 κσ γάλα
- σουσάμι
Παρασκευή:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό γάλα με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Σε ένα μπολ, τοποθετήστε το μισό από το κοσκινισμένο αλεύρι, προσθέστε αλάτι, λίγο μπεικιν, αυγά, λάδι, γιαούρτι και ανακατέψτε καλά με ένα μίξερ.
Σταδιακά προσθέστε αλεύρι και συνεχίστε να αναμιγνύετε με το μίξερ.
Όταν το μείγμα πυκνώνει, αρχίστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι ανάλογα με τις ανάγκες του, δεν το μετράω.
Ζυμώνουμε μια ωραία μαλακή ζύμη, όχι κολλώδης. Ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά.
Καλύψτε τη ζύμη με ένα πανί και αφήστε την να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
- Μετά βάλτε την ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε λίγο με τα χέρια και χωρίστε την σε 8 μπαλάκια.
- Κάθε μπαλάκι ανοιξτε το σε μια μικρή πλάκα μεγέθους όπως ενός δίσκου. Τοποθετήστε 4 δίσκους το ένα πάνω από το άλλο, επικαλυμμένα με λιωμένο βούτυρο. Μην βάζετε τίποτα στον τελευταίο δίσκο. Τοποθετήστε τα για λίγο στην κατάψυξη για να σκληρύνει το βούτυρο.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα άλλα 4 μέρη. Τοποθετήστε τα στον καταψύκτη και αφαιρέστε τα πρώτα
- Από το πρώτο τμήμα, ανοίξτε ένα φύλλο πάχος 0,5 εκ. Προσθέστε την γέμιση αν θέλετε, εγώ έβαλα τριμμένο τυρί σε όλο το φύλλο. Τυλίξτε το σε ρολό.
- Κόψτε τα άκρα και τοποθετήστε τα στη μέση του ταψιού και το άλλο μέρος του ρολού κόβεται σε τρίγωνα.
- Επαναλάβετε το ίδιο τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
- Έκανα 2 τυρόψωμα, ένα μεγαλύτερο (26 cm) και ένα μικρότερο, οπότε έβαλα έναν κύκλο στο δεύτερο μικρότερο ταψάκι. Μπορείτε να κάνετε ένα σε μεγαλύτερο ταψί
- Επαλείψτε με το λιωμένο βούτυρο, και καλύψτε το τυρόψωμο και αφήστε το σε ζεστό μέρος. Αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, βουρτσίστε το με ένα χτυπημένο κρόκο με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήστε το σε ένα θερμαινόμενο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, εάν έχετε έναν δυνατό φούρνο, στους 150-160 βαθμούς. Εάν είναι απαραίτητο, βάλτε ένα αλουμινόχαρτο πάνω από το τυρόψωμο αν δείτε ότι γίνεται πολύ γρήγορα το χρώμα.
Ψήστε μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.
Τελειώστε περνώντας το για άλλη μια φορά με λιωμένο βούτυρο και καλύψτε με ένα πανί. Θα παραμείνει απαλή και όμορφη ακόμα την επόμενη μέρα.
Όταν κρυώσει, μπορείτε να το κόψετε
Καλή Επιτυχία