Ετοιμάσου να ταξιδέψεις γευστικά στην Καρδίτσα!
Ο πλαστός είναι μια παραδοσιακή πίτα που θα σε κατακτήσει με την απλή αλλά πεντανόστιμη γεύση της.
Είναι ιδανική για ένα οικογενειακό γεύμα ή για να την απολαύσεις με φίλους.
Υλικά:
Για τον χυλό:
2 κούπες καλαμποκάλευρο
2 κούπες σκληρό αλεύρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1μιση κούπα νερό
1 γιαούρτι
Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι ή μισό μισό με σέσκουλα, τριμμένο με αλάτι και καλά στριμμένο
2 πράσα, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 ξερό κρεμμύδι, τσιγαρισμένα
Άνηθος
3 αυγά
400 γρ. φέτα
1 φλ. καφέ τραχανάς
2/3 κούπας ελαιόλαδο
Επιπλέον:
Βούτυρο για το ταψί
Ελαιόλαδο και κομματάκια μαργαρίνης για από πάνω
Εκτέλεση:
Τσιγάρισε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο σε ελαιόλαδο.
Στίψε καλά το σπανάκι ή το μείγμα σπανακιού και σέσκουλων για να φύγουν τα υγρά.
Ανακάτεψε το τσιγαρισμένο λαχανικό με το σπανάκι, τα αυγά, τη φέτα, τον τραχανά και το ελαιόλαδο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το καλαμποκάλευρο, το σκληρό αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Πρόσθεσε το νερό σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη ζύμη. Τέλος, πρόσθεσε το γιαούρτι και ανακάτεψε καλά.
Βούτυρωσε ένα ταψί. Απλώσε τα 2/3 του χυλού στον πάτο του ταψιού. Από πάνω, πρόσθεσε τη γέμιση.
Το υπόλοιπο 1/3 του χυλού αραιώσε το με μισή κούπα νερό και άπλωσέ το από πάνω με τη μαρίζ.
Ρίξε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και κομματάκια μαργαρίνης. Ψήσε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
Η Συνταγή είναι της κας Μπέσσυ Πάππας