Δείτε Επίσης: Η Πρασόπιτα του Κen | Κιμαδόπιτα με Πράσο…θα σας τρελάνει αυτή η Πίτα

Μακεδονίτικη Πρασόπιτα 

Υλικά

Ζύμη

1 ½ κουταλιά ξηρή μαγιά
25 – 30 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5 κουταλιές ηλιέλαιο
2 κουταλιές άσπρο ξύδι
Το βούτυρο όχι λιωμένο, πολύ μαλακό

Γέμιση
2 – 3 μεγάλα πράσσα από το κατάστημα ή 5 μικρά από τον κήπο σας
2 κουταλιές γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
2 αυγα
200 γρ τυρί φέτα τριμμένο
1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί τσενταρ

Μέθοδος

Κόψτε τα μικρά κομματάκια τα πρασσα και τηγανίστε με ηλιέλαιο και προσθέστε πάπρικα αλάτι και πιπέρι.
Όταν τα πράσα μαγειρεύτουν σβήστε την φωτιά. Όταν κρυώσει προσθέστε την μισή φέτα, κίτρινο τυρί και 2 αυγά. Αφήστε υπόλοιπη τριμμένη φέτα στην άκρη για αργότερα

Προσθέστε 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό σε μαγιά με ζάχαρη και ανακατέψτε. Βάλτε το αλεύρι σας σε ένα μπολ κάντε ένα άνοιγμα στην μέση και μετά προσθέστε τη μαγιά όταν έχει ενεργοποιηθεί. Προσθέστε ξύδι και λάδι και επιπλέον ζεστό νερό και αλεύρι και ζυμώστε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια σχηματίστε μια μεγάλη μπάλα.
Αφήστε την να φουσκώσει για 45 λεπτά με μια πετσέτα πάνω της. Όταν έχει φουσκώσει τότε κάντε από τη μία μεγάλη μπάλα 18 μικρές μπάλες από αυτό
9 μπάλες για τη βάση
3 μπάλες για το πρώτο στρώμα φύλλου
3 μπάλες για το δεύτερο στρώμα φύλλου
3 μπάλες για τρίτο στρώμα φύλου.
Τοποθετήστε τις μπάλες στο ταψί και βάλτε την πετσέτα πάνω τους και αφήστε τους να φουσκώσουν για 10 λεπτά κάπου ζεστά.

Στη συνέχεια, ξεκινήστε με τις 9 μπάλες βάσης, ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα σε κύκλο με περιφέρεια 15 cm. Βουρτσίστε με μαλακό βούτυρο και στη συνέχεια ρίξτε το δεύτερο φύλλο από πάνω και μετά βούτυρο. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να φτάσετε στην ένατη μπάλα. Μην βουρτσίζετε με βούτυρο το ένατο φύλλο. Αφήστε στην άκρη και καλύψτε με πετσέτα

Στη συνέχεια, κάντε 3 μπάλες με τον ίδιο τρόπο και αφήστε στην άκρη (για το πρώτο σας φύλλο)
Στη συνέχεια, 3 μπάλες με τον ίδιο τρόπο και αφήστε στην άκρη (για το δεύτερο φύλλο)
Στη συνέχεια, 3 μπάλες με τον ίδιο τρόπο και αφήστε στην άκρη (για το τρίτο φύλλο)

Άρα θα πρέπει να έχετε 4 στοίβες με φύλλα. Αφήστε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά κάπου ζεστά

Στη συνέχεια, ανοίξτε τα φύλλα σας λίγο πιο μεγάλα από το ταψί σας έτσι ώστε οι άκρες να προεξέχουν.
Βάζουμε στο ταψί και βουρτσίζουμε λίγο με φυτικό λάδι. Προσθέστε τη γέμιση. Στη συνέχεια, ανοίξτε το άλλο φύλλο, κάντε το μέγεθος του ταψιού και τοποθετήστε το πάνω από την γέμιση, βουρτσίστε το με λάδι και στη συνέχεια πασπαλίζετε με φέτα. Στη συνέχεια, ξεδιπλώστε το τελικό σας φύλλο και κάντε το ελαφρώς μεγαλύτερο από τα άλλα 2 για να κάνετε τον κοθρο γυρω γύρω.

Βουρτσίστε με λάδι και τοποθετήστε σε προθέρμασμένο φούρνο περίπου 180 βαθμούς. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα από πάνω.

Καλή Επιτυχία

Δείτε Επίσης: Η Πρασόπιτα του Κen | Κιμαδόπιτα με Πράσο…θα σας τρελάνει αυτή η Πίτα

Προηγούμενο άρθροΨητές Πατάτες με δύο φανταστικές σάλτσες…θα σας ξετρελάνουν
Επόμενο άρθροΑτομικές Τηγανιτές Γαλατόπιτες