Ζυμαρόπιτα Ζαγορίου 

Η Ζυμαρόπιτα Ζαγορίου είναι μια παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου, που φτιάχνεται με αλεύρι, αυγά, γιαούρτι , φέτα και ελαιόλαδο. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα της περιοχής και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουζίνας.

Η ζύμη της ζυμαρόπιτας είναι λεπτή και τραγανή, ενώ η γέμιση της είναι πλούσια και αρωματική. Η φέτα δίνει στη πίτα μια έντονη γεύση, ενώ το ελαιόλαδο την κάνει βελούδινη και απολαυστική.

Η ζυμαρόπιτα Ζαγορίου μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό. Είναι ιδανική για brunch, αλλά και για ένα χορταστικό γεύμα.

Η παρασκευή της ζυμαρόπιτας Ζαγορίου είναι σχετικά απλή, αλλά απαιτεί προσοχή. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Η γέμιση πρέπει να είναι καλά μοιρασμένη σε όλη την επιφάνεια της πίτα.

Η ζυμαρόπιτα Ζαγορίου είναι ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε, αν έχετε την ευκαιρία. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό έδεσμα, που θα σας ταξιδέψει στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου.

Ακολουθούν μερικά tips για να φτιάξετε μια πεντανόστιμη ζυμαρόπιτα Ζαγορίου:

  • Χρησιμοποιήστε φέτα καλής ποιότητας. Η φέτα είναι το βασικό συστατικό της ζυμαρόπιτας και η γεύση της θα καθορίσει τη γεύση της τελικής πίτα.
  • Μην ανακατέψετε πολύ τη γέμιση, ώστε να διατηρήσει την υγρασία της.
  • Ψήστε τη ζυμαρόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 45 λεπτά.

Υλικά:

250 γρ.αλευρι γ.ο.χ
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
Ελαιόλαδο
2-3 κομματάκια βούτυρο
Νερό ( Όσο πάρει για να γίνει ένας χυλός όχι πολύ ρευστος, αλλά όχι και πηχτός).Περίπου 2 κούπες.
400 γρ. τυρί περιπου (Όσο πιο πολύ, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει).
Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Αλείφουμε το ταψί της κουζίνας με λάδι και το βάζουμε σε αναμμένο φούρνο να κάψει. (Αυτό το κάνουμε για να μην μας κολλήσει ο χυλός μας).
Σε ένα αρκετά μεγάλο σκεύος, χτυπάμε 2 αυγά με το αλάτι. Κατόπιν ρίχνουμε το γιαούρτι και εναλλάξ το αλεύρι με το νερό. Θρυματιζουμε τη φέτα και τη μισή τη ρίχνουμε στο χυλό μας. Την υπόλοιπη θα την απλώσουμε από πάνω, μαζί με λίγο αυγό (χτυπημένο) και λίγα κομματάκια βούτυρο.
Ψήνουμε την πίτα μας, σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
# Η επιτυχία αυτής της πίτας, είναι στο καλό ψήσιμο ( Να ροδοκοκκινησει πάνω-κατω) και να γίνει ψιλή. Μικρό παιδί ήμουν και θυμάμαι σαν να ήταν χθες τη μητέρα μου αλλά και τη γιαγιά μου να μαστορευουν με μεράκι αυτή τη πίτα (καθότι γνήσιες ζαγορισιες , από τα πανέμορφα Κάτω Πεδινά).
Η παράδοση συνεχίζεται λοιπόν σε μας τα παιδιά αλλά και στα εγγόνια τους.

Σε όσους τη φτιάξετε καλη επιτυχία φίλοι μου.

Η Συνταγή είναι της κας Μάχη Γκαμπαλή

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κουρκοτο, μαμαλιγκα, ζυμαροπιτα 

Κουρκοτο μαμαλιγκα

Υλικά

5 αβγά
Ένα φαρινα
Ένα κεσεδακια γιαούρτι
400 γραμμάρια φέτα
Αλατοπιπερώνουμε
Ελαιόλαδο ένα φλιτζάνι του καφέ
Νερό μια κούπα
5 κολοκυθακια τριμμένα στο ψηλό από τον τρίφτη.

Εκτέλεση

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να έχουμε ένα ωραίο Κουρκούτι
Το αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ως ροδίσει.μια ώρα περίπου.
Καλή Απολαυση η επιτυχία είναι σίγουρη
Προηγούμενο άρθροΓλυκό Κυδώνι, το άρωμα της Ελλάδας σε ένα βάζο
Επόμενο άρθροΗ παράδοση συναντά την καινοτομία: Μπακλαβάς Cheesecake!