Δείτε Επίσης: Υγρό κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλι | Κέικ Αμυγδάλου με σιρόπι λεμονιού

Συστατικά

4 αυγά (χωρισμένα αυγά – ασπραδια)
150 γραμμάρια ζάχαρης
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη βανίλιας
1 πρέζα αλατιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
30mls μπράντυ
100γρ. αλευρι αμυγδάλου
75γρ τριμμένη φρυγανιά
Βούτυρο για το ταψί

Σιρόπι
200 γραμμάρια ζάχαρης
350ml νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

Επικάλυψη
250mls κρέμα γάλακτος
25g ζάχαρη άχνη
50 γρ. Καβουρδισμένα αμύγδαλα, κομμένα χοντρά

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα προσθέστε όλα τα συστατικά του σιροπιού και βράστε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις βράσει σιγοβράστε για 6-7 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει
εντελώς.

Για το κέικ
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
2. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνουν μία παχιά μαρέγκα.
3. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνουν ένα ανοιχτό λευκό χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέστε τη βανίλια, το αλάτι και το μπεικιν που έχει διαλυθεί στο κονιάκ και τέλος το αλεύρι αμυγδάλου που έχει αναμιχθεί μαζί με την φρυγανιά και την μαρέγκα και ανακατεύετε καλά με το χέρι.
4. Χύστε προσεκτικά το μείγμα σε ένα μικρό βουτυρωμένο μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί και ψήστε για 35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί.
5. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω από το ζεστό κέικ χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, λίγο-λίγο κάθε φορά, αφήνοντας κάθε κουταλιά να απορροφηθεί πριν προσθέσετε την επόμενη. Αφήστε στην άκρη.
Για την επικάλυψη
1. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να μην πέφτει από το κουτάλι και απλώστετην πάνω στο κέικ αμυγδάλου. Πασπαλίζουμε με τα ψημένα αμύγδαλα.
Τοποθετήστε το στο ψυγείο για μία ώρα και στη συνέχεια σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: The Hellenic Odyssey