Δείτε Επίσης: Το Παστίτσιο όπως πρέπει να φτιάχνετε | Το Αρχοντικό Παστίτσιο
Το Παστίτσιο του Άρη
Βασικά συστατικά
• 500γρ μακαρόνια για το Παστίτσιο
• 3 αυγά
• ¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
• 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο δυόσμο
Για τη σάλτσα κιμά
• 1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
• 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
• 2 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
• 400g κονσερβοποιημένες ντομάτες
• 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• ένα φύλλο δάφνης
• 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
• 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δυόσμο
• 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
• 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
• 2 φλιτζάνια νερό
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδου
• θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
• ¾ φλιτζάνι απλό αλεύρι
• 120g βούτυρο
• 900 ml γάλα (3 και 1/2 φλιτζάνια)
• 2 αυγα
• ¾ φλιτζάνι τριμμένο παρμεζάνα-ρεγκατο ή Κεφαλοτύρι
• μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
1. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά για παστίτσιο 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, έτσι ώστε να μην μαλακώσουν πολύ μετά την έξοδο από το φούρνο. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς. Προσθέστε απαλά τα χτυπημένα αυγά, το τριμμένο τυρί και τον δυόσμο στα μακαρόνια και ανακατέψτε.
2. Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο.
Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε, μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο, και το κιμά (σπάζοντας το με ένα ξύλινο κουτάλι) και σοτάρετε. Προσθέστε τις κονσέρβες ντομάτες, τοματοπολτό, νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο, μέντα, ρίγανη, δάφνη και αλατίστε.
Αφήστε να πάρει μία βράση και μετα σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, έως ότου εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. (Αφού ψηθεί το κρέας, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης).
3. Για να φτιάξετε μπεσαμέλ, λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 λεπτά. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, 1 φλιτζάνι κάθε φορά, χτυπώντας μέχρι να γίνει λειο το μείγμα μετά από κάθε προσθήκη. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράστε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και χτυπήστε ένα αυγό, μοσχοκάρυδο και τριμμένη παρμεζάνα. Αλατίστε.
Συναρμολόγηση
Στρώστε τα μισά ζυμαρικά σε ένα βαθύ ταψί, στη συνέχεια γεμίστε με σάλτσα κρέατος, στη
συνέχεια τα υπόλοιπα ζυμαρικά και μετά σάλτσα μπεσαμέλ. Πασπαλίστε με κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου ή μέχρι να ροδίσουν.