Αρνίσιο μπουτάκι ρολό τυλιχτό με λεμονάτες πατάτες στη Γάστρα

Σερβίρει 5-6 άτομα

Η Συνταγή είναι απο το greekcookingmadeeasy

Το Αρνίσιο μπούτι ρολό είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο που οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ συχνά. Είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα φαγητά για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής του Πάσχα, αν δεν υπάρχει δυνατότητα να έχετε το παραδοσιακό Αρνί στη σούβλα.
Στην ιδανική περίπτωση, εάν έχετε πήλινο σκεύος (γάστρα) και αφήσετε το αρνί να ψηθεί σιγά-σιγά στο φούρνο, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο εκπληκτικό!

Υλικά:

1,5 κλ. Μπούτι Αρνίσιο χωρίς κόκκαλο τυλιχτό σε ρολό
2 κλ. Πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
4 σκελίδες Σκόρδο κομμένες σε τέταρτα
2 κ.σ. Ρίγανη
Χυμός από 2 Λεμόνια
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι και Αλάτι

Μέθοδος:

Προσπαθήστε να βρείτε (όπως κι εγώ) έτοιμο Μπούτι Αρνίσιο χωρίς κόκκαλο τυλιχτό σε ρολό από το κρεοπωλείο σας.
Αφαιρέστε το αρνί από το ψυγείο περίπου μία ώρα πριν το ψήσιμο, ώστε να έρθει πιο κοντά στη θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετήστε το αρνί μέσα στη γάστρα (ή αν δεν έχετε, σε οποιοδήποτε άλλο ταψί φούρνου).
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε τρύπες γύρω γύρω στο αρνί (όσες και οι σκελίδες σκόρδου). Τοποθετήστε τις σκελίδες σκόρδου στις τρύπες.

Ραντίστε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Ρίξτε από πάνω τους ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, ρίξτε το χυμό λεμονιού πάνω από το αρνί και τις πατάτες.
Προσθέστε ρίγανη στο αρνί. Αναποδογυρίστε το και πασπαλίστε λίγο περισσότερο.
Κάντε το ίδιο και για τις πατάτες.
Προσθέστε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι, για γεύση. Τρίψτε τα καρυκεύματα πάνω στο ρολό.
Επίσης με τα χέρια σας αναμίξτε καλά όλα τα υλικά στο μπολ με τις πατάτες.
Τοποθετήστε τις πατάτες γύρω από το ρολό του αρνιού. Τώρα το αρνί είναι έτοιμο για το φούρνο.

Τοποθετήστε το καπάκι πάνω από το πήλινο δοχείο.
Τοποθετήστε τη γάστρα σε έναν προθερμασμένο φούρνο στον ζεστό αέρα @180℃/350℉ και ψήστε για 1 & ½ ώρα.
Αφήστε το σκεύος καλυμμένο με το καπάκι μέχρι το τέλος. Μετά από 1½ ώρα, τρυπήστε με ένα πιρούνι για να ελέγξετε εάν το αρνί είναι έτοιμο (δεν πρέπει να βγει αίμα).
Αν χρειαστεί, συνεχίσετε να μαγειρεύετε το αρνί μέχρι να είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο.
Αφήστε το αρνί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15’ πριν αφαιρέσετε τον σπάγκο και ξεκινήσετε να το κόβετε σε μερίδες.
Ορίστε 😋! Κόψτε το σε μια ξύλινη σανίδα και στη συνέχεια τοποθετήστε το πίσω στη γάστρα και σερβίρετε το μέσα σ αυτή!

Δείτε Περισσότερες Φωτογραφίες εδώ

Εγγραφείτε στο κανάλι της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΑτομικές σπανακόπιτες με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας
Επόμενο άρθροΗ Σαλάτα για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι