Διαφήμιση

Βυζαντινό!!

Το Βυζαντινό, γνωστό και ως Πολίτικο γλυκό, αποτελεί μια γευστική πανδαισία με ρίζες που χρονολογούνται από την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Η απλή, αλλά κομψή του σύνθεση, με σιμιγδαλένια βάση, σιρόπι και κρέμα, κερδίζει τους ουρανίσκους, ενώ η πλούσια ιστορία του προσθέτει μια γοητευτική αύρα στο γλυκό αυτό.

  • Γεύση: Το Βυζαντινό γοητεύει με την ισορροπημένη γεύση του. Η τραγανή βάση μπισκότου βουτύρου, το αρωματικό σιρόπι και η βελούδινη κρέμα συνδυάζονται αρμονικά, δημιουργώντας μια γλυκιά εμπειρία που δεν λιγώνει.
  • Ευκολία: Η παρασκευή του γλυκού είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ζαχαροπλαστικής. Ακόμα και οι αρχάριοι στην κουζίνα μπορούν να το φτιάξουν με επιτυχία.
  • Προσαρμοστικότητα: Η συνταγή του Βυζαντινού προσφέρεται για διάφορες παραλλαγές. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά αρώματα στο σιρόπι ή στην κρέμα, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς ή φρούτα για μια πιο πλούσια γεύση.
  • Ιστορία: Η μακραίωνη ιστορία του γλυκού προσδίδει μια αίσθηση νοσταλγίας και γοητείας. Γνωρίζοντας ότι η συνταγή του έχει περάσει από γενιά σε γενιά, νιώθουμε μια σύνδεση με το παρελθόν και την παράδοση.

Υλικά

Διαφήμιση

Για τη βάση
6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα γάλα
2 βανίλιες
1 κ.γ. τριμμένη μαστίχα Χίου
1 1/2 κ.γ. μαχλέπι
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
2 μπέικιν

Σιρόπι
5 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό
2 βανίλιες
χυμό λεμονιού
1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο

Κρέμα
1,6 lt γάλα
400 gr κρέμα γάλακτος
2 κούπες ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
4 βανίλιες
1 σακουλάκι κορν φλάουρ (200 gr)
50 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Διαφήμιση

για την βάση
Στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τ’ αυγά. Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά με ροή το ηλιέλαιο και το γάλα, τις βανίλιες, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε το μπέικιν και το σιμιγδάλι. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις.
Το αφήνουμε να κρυώσει, και σιροπιάζουμε.

Σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις βανίλιες, το χυμό λεμονιού. Κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και το αφήνουμε πάνω στη φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου! Μόλις αρχίσει να βράζει μετράμε 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο, αφήνουμε δυο λεπτά, ανακατεύουμε και με μία κουτάλα σιροπιάζουμε σιγά σιγά.

Κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα έως ότου πήξει η κρέμα. Μόλις βγάλουμε την κρέμα από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται με την κρέμα για να μην πιάσει κρούστα από πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά τη χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και την στρώνουμε πάνω από το ραβανί και καλύπτουμε πάλι την κρέμα με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο. Όταν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Η Συνταγή είναι της Dimitra Mpisilka

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Διαφήμιση

Ραβανί βυζαντινό

Ραβανι Βυζαντινό

θα χρειαστούμε:

Για τη βάση:
250 γραμμάρια γάλα
300 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
180 γραμμάρια ζάχαρη
1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κ. γλυκού κοφτό μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα σε σκόνη
Για το σιρόπι:
1 ξυλάκι κανέλα
350 γραμμάρια νερό
350 γραμμάρια ζάχαρη
Για τη βάση:
3 κρόκους, από μέτρια αβγά
50 γρ. βούτυρο
500 γρ. γάλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. κορν φλάουρ
200 γρ. σαντιγί

Εκτέλεση:

Διαφήμιση




Για τη βάση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη,το μπέικιν πάουντερ,τη σόδα,το γάλα,τη μαστίχα,το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί (32×25 εκατοστών) και απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα (μαρίζ κατά προτίμηση).Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για 20 λεπτά.Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Διαφήμιση


Για το σιρόπι:
Τοποθετούμε το νερό,τη ζάχαρη και την κανέλα σε μία κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου πάρει μία βράση και λιώσει και η ζάχαρη.Έπειτα πάνω στην κρύα βάση περιχύνουμε το καυτό σιρόπι.

Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 450 γραμμάρια από το γάλα,τη μισή ζάχαρη,τη βανίλια την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί (δεν ανακατεύουμε εδώ).Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους,την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός.Βάζουμε έπειτα το υπόλοιπο γάλα,το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ξανά.Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το γάλα το μεταφέρουμε λίγο-λίγο στο μείγμα με τους κρόκους ενώ δεν σταματάμε να ανακατεύουμε.Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μας μέχρι να δέσει καλά η κρέμα.Τα βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει όλο.Το χύνουμε σε ένα μπολ,βάζουμε από πάνω μία διάφανη μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή με μία ώρα.

Είμαστε τώρα έτοιμοι να συνθέσουμε το γλυκό.
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα και ανακατεύουμε καλά για γίνει αφράτη.Βάζουμε και τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα μαρίζ ώστε να αναμιχθούν σε μία αφράτη κρέμα.Την βάζουμε πάνω από τη βάση και την απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνειά της.Βάζουμε όλο το ταψί στο ψυγείο για 50 λεπτά τουλάχιστον.Ρίχνουμε από πάνω κανέλα σε σκόνη και σερβίρουμε…

ΠΗΓΗ: mnimesellinismou.com

Διαφήμιση


Διαφήμιση