Η Συνταγή είναι του Alexios Nikoloutsopoulos
Η αυθεντική γλυκιά Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι ένα γαστρονομικό σύμβολο που κρύβει μέσα του όλη την τέχνη της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής. Η επιτυχία της βασίζεται στην απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο εξαιρετικά τραγανό φύλλο και την πλούσια βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και βανίλια. Το μυστικό που κάνει τη διαφορά στην υφή είναι το ψιλό σιμιγδάλι και η προσθήκη των κρόκων στο τέλος που χαρίζουν ένα βαθύ κίτρινο χρώμα και μια ακαταμάχητη κρεμώδη αίσθηση στο στόμα .
Δείτε στο τέλος της συνταγής Συμβουλές, Άλλες Συνταγές και Συχνές Ερωτήσεις(FAQ)
Χρόνοι Παρασκευής:
Προετοιμασία κρέμας: 20 λεπτά
Αναμονή (Κρύωμα κρέμας): 1 ώρα
Ψήσιμο: 40 λεπτά
Υλικά:
1 l Γάλα
150 g Σιμιγδάλι ψιλό
220 g Ζάχαρη
2 Βανίλιες
5 g Άνθος αραβοσίτου
2 πρέζες Αλάτι
50 g Βούτυρο αγελάδας κρύο (για την κρέμα)
3 Κρόκοι αυγών
Ξύσμα από 1 Λεμόνι
450 g Φύλλο κρούστας
250 g Βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ (για τα φύλλα)
Ζάχαρη άχνη (για το τέλος)
Κανέλα (για το τέλος)
Εκτέλεση με κάθε λεπτομέρεια:
1. Παρασκευή της κρέμας:
Σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου ώστε η ζάχαρη να προστατέψει το γάλα από το να κολλήσει. Λίγο πριν τον βρασμό προσθέτουμε το αλάτι και το άνθος αραβοσίτου. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες ανακατεύοντας καλά για να μοσχοβολήσει.
2. Ομογενοποίηση και κρύωμα:
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ για να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε αμέσως το κρύο βούτυρο ενσωματώνοντάς το με το σύρμα. Ακολουθούν οι κρόκοι των αυγών τους οποίους ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και βελούδινο. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω της ώστε να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή για μία ώρα στο ψυγείο.
3. Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα ταψί αλουμινίου 35×25 εκ βουτυρώνουμε τη βάση και στρώνουμε τα πρώτα 6 φύλλα σταυρωτά βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρύα κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά. Κλείνουμε προσεκτικά τις άκρες ραντίζουμε με λίγο νερό για τραγανό αποτέλεσμα και χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα.
Συμβουλές:
Tips για Τέλειο Λιώσιμο του βουτύρου στην κρέμα: Το μυστικό για τη βελούδινη υφή είναι η προσθήκη του κρύου βουτύρου όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή καθώς η διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εξαιρετικό γαλάκτωμα.
Ποιότητα σιμιγδαλιού: Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά ψιλό σιμιγδάλι για να αποφύγετε τους κόκκους και να έχετε το αποτέλεσμα ζαχαροπλαστείου.
Τραγανό φύλλο: Μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα και το ράντισμα με το νερό στο τέλος καθώς αυτά είναι που χαρίζουν την χαρακτηριστική υφή που “σπάει” στο στόμα.
Συχνές Ερωτήσεις(FAQ):
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ολόκληρα τα αυγά στην κρέμα;
Για το αποτέλεσμα ζαχαροπλαστείου προτείνουμε μόνο τους κρόκους καθώς το ασπράδι μπορεί να δώσει μια πιο “δεμένη” και λιγότερο βελούδινη υφή
Γιατί η κρέμα μου βγήκε πολύ σφιχτή;
Πιθανόν να βράσατε το σιμιγδάλι για περισσότερη ώρα από όσο χρειαζόταν Μόλις δείτε τις πρώτες φυσαλίδες πήξης αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά.
Άλλες Συνταγές:
Συνταγή για Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο






