Αρνάκι Φούρνου

Πραγματικά, το αρνάκι φούρνου με πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά. Η νοστιμιά του αρνιού που λιώνει στο στόμα, οι τραγανές πατάτες που έχουν ρουφήξει όλα τα υγρά και τα αρώματα, η πλούσια σάλτσα… απλά τέλεια!

Είτε το φτιάχνω για οικογενειακό τραπέζι, είτε για γιορτινό, πάντα εντυπωσιάζει. Είναι ένα πιάτο που τρώγεται με όρεξη και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και αν θέλετε, επιπλέον 5-6 σκελίδες ολόκληρες για το ταψί
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.γ. θυμάρι ή ακόμη καλύτερα 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

Στην Αρχή:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Το ψήσιμο σε αέρα απάγει τους υδρατμούς καλύτερα και έτσι στο τέλος του ψησίματος μένει μόνο λάδι, χωρίς περιττά υγρά. 
Προετοιμάζετε τα σκόρδα για τον πολτοποιητή. Τις σκελίδες σκόρδου που θέλετε να βάλετε στο ταψί, αφήστε τες με τη φλούδα, θα ψηθούν καλύτερα και θα τα αφαιρέσετε στο πιάτο σας.

Προετοιμάστε το αρνί:

Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

Βάλτε το αρνί στο ταψί . Μπλέκετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι περνάτε όλο το αρνί, να μπλέξουν με το σκόρδο, που απλώσατε πριν.

Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, και τα αρωματικά που επιλέξατε (δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι) και τελευταίο το λάδι.

Ψήνετε το αρνάκι στο φούρνο.
Γυρνάτε τα κομμάτια του αρνιού με τη πέτσα προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα η κάτω πλευρά και βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με αέρα.

Σε μια ώρα περίπου, βγάζετε το ταψί αφου δείτε πως έχει πάρει χρώμα το αρνάκι απ’ τη κάτω πλευρά, και το γυρνάτε ανάποδα.
Ανάλογα με τον φούρνο, και το βάρος του αρνιού, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 3:30′ ως 4 ώρες. Κανονικά δεν θα χρειαστεί άλλο γύρισμα, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε. Θα βγάλετε το φαγητό απ’ το φούρνο, όταν δείτε ότι δεν έχουν μείνει υγρά, παρά μόνο λάδι και η πέτσα είναι απόλυτα τραγανή και με βαθύ μελί χρώμα.

Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 20′-30′ λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα. 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αρνάκι σιγοψημένο στο φούρνο

Ψητό Αρνάκι στο φούρνο

Το αρνάκι σιγοψημένο στο φούρνο αποτελεί ένα διαχρονικό και αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει νοστιμιά, τρυφερότητα και πλούσια αρώματα. Η αργή ψησίματος στο φούρνο επιτρέπει στο κρέας να μαλακώσει, να λιώσει στο στόμα και να απορροφήσει όλα τα υλικά της μαρινάδας, δημιουργώντας ένα γευστικό αριστούργημα.

Πλεονεκτήματα:

  • Πλούσια γεύση: Η σιγοψημένη μέθοδος μαγειρέματος εξάγει όλη τη νοστιμιά από το αρνάκι, ενώ η μαρινάδα προσθέτει επιπλέον αρώματα και γεύσεις.
  • Τρυφερό κρέας: Το αρνάκι γίνεται τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα, χάρη στο αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Εύκολη προετοιμασία: Η συνταγή είναι απλή και εύκολη, ενώ η προετοιμασία δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
  • Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά στη μαρινάδα, όπως μυρωδικά, μπαχαρικά, λαχανικά ή κρασί, για να δημιουργήσετε διαφορετικές γευστικές εκδοχές.
  • Ιδανικό για κάθε περίσταση: Το αρνάκι σιγοψημένο στο φούρνο είναι ένα πιάτο που ταιριάζει για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα επίσημο γεύμα.

Προτάσεις:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο αρνάκι γάλακτος για βέλτιστη γεύση και τρυφερότητα.
  • Μαρινάρετε το αρνάκι για αρκετές ώρες, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.
  • Ψήστε το αρνάκι σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην στεγνώσει.
  • Προσθέστε υγρά στη γάστρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όπως ζωμό ή κρασί, για να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό.
  • Σερβίρετε το αρνάκι με πατάτες, ρύζι ή λαχανικά ψητά στο φούρνο.

Συμπέρασμα:

Το αρνάκι σιγοψημένο στο φούρνο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα νόστιμο, τρυφερό και γευστικό πιάτο. Η εύκολη προετοιμασία, η ποικιλία γεύσεων και η ευελιξία σερβιρίσματος το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση.

Συστατικά

2 – 2 ½ κιλά (περίπου) αρνί,
3 φύλλα δάφνης (ξηρά), θρυμματισμένα,
2 κουταλάκια σκόνη σκόρδου,
1 γεμάτο κουταλάκι ρίγανη,
1 γεμάτο κουταλάκι ξηρό θυμάρι,
½ κουταλάκι τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου (ξηρά),
2 κουταλιές λεμόνι,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Πλένετε και σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί το αρνί και κάνετε με ένα κοφτερό μαχαιράκι μπόλικες βαθιές σχισμές στο ψαχνό.

Χτυπάτε στο μπλέντερ τα φύλλα δάφνης με τη σκόνη σκόρδου, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το θυμάρι να γίνουν σκόνη.
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το λάδι και το λεμόνι και τα χτυπάτε πολύ καλά.
Ανακατεύετε μέσα τα αρωματικά και αλατοπίπερο και ύστερα τρίβετε το κρέας με το μίγμα, πιέζοντας όσο μπορείτε περισσότερο στις μείγμα στις σχισμές.
Τοποθετείτε το κρέας σε ένα πυρέξ ή πήλινο σκεύος ή από πυρίμαχη πορσελάνη και το κρατάτε σκεπασμένο στο ψυγείο για 12 τουλάχιστον ώρες.
Βγάζετε τo κρέας από το ψυγείο και το αφήνετε να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 125˚C.
Σκεπάζετε το κρέαε με αλουμινόχαρτο και ύστερα βάζετε από πάνω το καπάκι του, για να κλείσει στεγανά (πρέπει οπωσδήποτε να είναι στεγανά κλειστό!) και το βάζετε στο φούρνο για 8 ώρες.
Αφαιρείτε το καπάκι και το αλουμινόχαρτο, δυναμώνετε το φούρνο στους 200˚C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ακόμη ώρα, περιχύνοντας το κρέας κάθε 15 λεπτά με τα υγρά του ταψιού.
Τέλος, τα υγρά θα ελαττωθούν πολύ και το κρέας θα καραμελώσει.

Δείτε Επίσης: Το Ελληνικότατον Αρνί με Κριθαράκι | Αρνάκι Φρικασέ…είναι γλύκισμα
Προηγούμενο άρθροΈνα παγωτό 3 Γεύσεις…θα το λατρέψετε
Επόμενο άρθροΥπέροχα τυροπιτάκια Κουρού