Αρνάκι με πιπεριές στην κατσαρόλα

Μαγείρεψε κι εσύ τη συνταγή Αρνάκι στιφάδο με πιπεριές στην κατσαρόλα, γίνετε λουκουμι με την μελωμένη σάλτσα του

Υλικά

☘️Αρνί σπάλα ή μπούτι 880γρ
☘️Ζεστό νερό 500-600ml
☘️Πάπρικα καπνιστή 1 κουτ
☘️Θυμάρι 3/4 κουτ
☘️Μαύρο πιπέρι 1/2 κουτ
☘️Κύμινο αλεσμένο 1/2 κουτ
☘️Γαρύφαλλο αλεσμένο 1/2 κουτ
☘️Κόλιανδρος αλεσμένος 1/2 κουτ
☘️1/2 μεγάλη κίτρινη πιπεριά
☘️1/2 κόκκινης πιπεριάς
☘️Κρεμμύδι 1 μικρό ψιλοκομμένο
☘️Σκόρδο 2 ψιλοκομμένα
☘️Ντομάτες 2 μέτριες χωρίς φλούδα κομμένες σε λεπτά
☘️Αλάτι
☘️Σάλτσα Worcestershire 1/2 κ.γ
☘️Κορν φλουερ 1/2 κ.γ.

☘️Τοματοπελτέ 1/2 κ.γ
☘️Ελαιόλαδο 3 κ.σ

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο για να τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι
Στη συνέχεια ρίχνουμε και λιωμένο το σκόρδο και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά μετά από λίγο ρίχνουμε και τη τη worcestershire σάλτσα και ξανά μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά
Οταν το κρεμμύδι μαλακώσει ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα κόλιανδρο Το πιπέρι θυμάρι, γαρύφαλο, κύμινο και ξανά μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί

Μετά από λίγο προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να απορροφήσει όλα τα αρώματα από τα μπαχαρικά
Στη συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα από την οποία έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει
μετά ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύουμε
Προσθέτουμε ζεστό νερό σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε για 35 λεπτά περιστασιακά ανοίγουμε ανακατεύομαι

Ρίχνουμε και μισή κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ για να πήξει η σάλτσα μας πιο εύκολα και ανακατεύουμε για να μην κάνει σβόλους
Προσθέτουμε αλάτι και ξανά σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτά στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριες που τις έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια
Ανακατευουμε
Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά εφόσον η σάλτσα μας έχει πήξει Το φαγητό είναι έτοιμο. Συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτες για τα παιδιά.

Καλή υγεία να έχετε

Δείτε την Συνταγή εδώ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αρνάκι Φούρνου

Αρνάκι Φούρνου

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και αν θέλετε, επιπλέον 5-6 σκελίδες ολόκληρες για το ταψί
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.γ. θυμάρι ή ακόμη καλύτερα 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

Στην Αρχή:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Το ψήσιμο σε αέρα απάγει τους υδρατμούς καλύτερα και έτσι στο τέλος του ψησίματος μένει μόνο λάδι, χωρίς περιττά υγρά. 
Προετοιμάζετε τα σκόρδα για τον πολτοποιητή. Τις σκελίδες σκόρδου που θέλετε να βάλετε στο ταψί, αφήστε τες με τη φλούδα, θα ψηθούν καλύτερα και θα τα αφαιρέσετε στο πιάτο σας.

Προετοιμάστε το αρνί:

Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

Βάλτε το αρνί στο ταψί . Μπλέκετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι περνάτε όλο το αρνί, να μπλέξουν με το σκόρδο, που απλώσατε πριν.

Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, και τα αρωματικά που επιλέξατε (δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι) και τελευταίο το λάδι.

Ψήνετε το αρνάκι στο φούρνο.
Γυρνάτε τα κομμάτια του αρνιού με τη πέτσα προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα η κάτω πλευρά και βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με αέρα.

Σε μια ώρα περίπου, βγάζετε το ταψί αφου δείτε πως έχει πάρει χρώμα το αρνάκι απ’ τη κάτω πλευρά, και το γυρνάτε ανάποδα.
Ανάλογα με τον φούρνο, και το βάρος του αρνιού, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 3:30′ ως 4 ώρες. Κανονικά δεν θα χρειαστεί άλλο γύρισμα, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε. Θα βγάλετε το φαγητό απ’ το φούρνο, όταν δείτε ότι δεν έχουν μείνει υγρά, παρά μόνο λάδι και η πέτσα είναι απόλυτα τραγανή και με βαθύ μελί χρώμα.

Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 20′-30′ λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.