Τούρτα «ΠΡΑΓΑ»
Αυτή η συνταγή για την αυθεντική τούρτα Πράγα αγγίζει την τελειότητα! Η πλούσια σοκολατένια γεύση, η βελούδινη υφή και η κρεμώδης γέμιση συνδυάζονται άψογα, δημιουργώντας ένα γλυκό αριστούργημα που θα σας ενθουσιάσει.
Πλεονεκτήματα:
- Αυθεντική γεύση: Η συνταγή βασίζεται στην παραδοσιακή τσέχικη συνταγή, εξασφαλίζοντας μια αυθεντική εμπειρία γεύσης.
- Πλούσια υφή: Το κέικ είναι υγρό και αφράτο, ενώ η γέμιση είναι βελούδινη και κρεμώδης.
- Εντυπωσιακή εμφάνιση: Η τούρτα έχει μια κομψή και εντυπωσιακή εμφάνιση, ιδανική για ειδικές περιστάσεις.
Συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε υλικά υψηλής ποιότητας για βέλτιστη γεύση.
- Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για να πετύχετε την τέλεια υφή.
- Διακοσμήστε την τούρτα με φρούτα, σαντιγί ή σοκολατένια γλάσο για μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.
Συνοψίζοντας:
Η αυθεντική συνταγή για Τούρτα «ΠΡΑΓΑ» είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα σοκολατένια γλυκά. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να την φτιάξετε, καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!
Βαθμολογία: 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐
Υλικά
Για το κεικ
Αυγά (μεγάλα) – 3
Ζάχαρη – 225 γρ
Γάλα (ζεστό) – 150 ml
Λάδι – 80 γρ
Βούτυρο – 80 γρ
Αλάτι – ¼ κουταλάκι του γλυκού
Βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας
Στιγμιαίος καφές – 1 κουταλάκι του γλυκού. (Προαιρετικός)
Μαγειρική σόδα – 2 γρ
Μπέικιν πάουντερ – 6 γρ
Ξίδι – 1 κουτ.
Αλεύρι – 250 γρ
Κακάο – 50 γρ
για την κρέμα
Γάλα – 250 ml
Ζαχαρουχο γάλα – 250 γρ
Αυγά (μεγάλα) – 2 τεμ.
Αλάτι … ¼ κουτ
Βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας
κορν φλαουερ – 40 γρ
Κακάο – 25 γρ
Βούτυρο – 180 γρ
Για το μουλιασμα
Ζαχαρουχο γάλα – 50 γρ
Βρασμένο νερό – 100 γρ
Λικέρ, κονιάκ – 20 g (προαιρετικά)
Για το Γλασσο
Σοκολάτα – 60 γρ
Βούτυρο – 30 γρ
Εκτέλεση
Για το Κεικ
✅Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη με το μίξερ για 4 λεπτά σε μια πλούσια ελαφριά μάζα
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και ανακατέψτε καλά Προσθέστε τη βανίλια και το ξύδι
✅Προσθέστε το μισό από το ξηρό μείγμα (αλεύρι κοσκινισμένο, κακάο, σόδα, μπέικιν πάουντερ, στιγμιαίος καφές)
✅ Προσθέτουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύουμε με το μίξερ.
✅ Προσθέστε το υπόλοιπο ξηρό μείγμα. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 50-70 λεπτά Η διάμετρος της φόρμας είναι 21 cm Η ζύμη μπορεί να σκάσει. Αυτό είναι φυσιολογικό.
Μετά το ψήσιμο, αναποδογυρίστε σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Για την κρεμα
✅Βάζουμε το γάλα και το ζαχαρουχο γάλα στη φωτιά και το αφήνουμε σχεδόν να πάρει μια βράση.
✅Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα αυγά και το αλάτι, προσθέτουμε το κορν φλαουερ, τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε μια μερίδα σχεδόν βραστό γάλα με ζαχαρουχο γάλα στο μειγμα με το κορν φλαουερ και τα αυγά. Ανακατεύουμε όλη την ώρα.
✅ Βάζετε το γάλα στη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα αβγού-κορν φλαουερ ανακατεύοντας συνεχώς.
Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες, μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 λεπτά ώστε να αφρατεψει και να γίνει λαμπερό.
✅Σιγά σιγά προσθέτουμε τη βάση κρέμας στο βούτυρο. Είναι σημαντικό να έχουν την ίδια θερμοκρασία❗❗❗ Προσθέστε σταδιακά κοσκινισμένο κακάο.
Για το μουλιασμα
Ανακατευουμε όλα τα υλικα
✅ Κόβουμε το «καπάκι» (το κυλο μέρος και τα κανουμε ψιχουλα για το τελος) από το κέικ και το κόβουμε το κεικ σε 3 μέρη.
✅Συναρμολογουμε το κέικ: κέικ-μούλιασμα-κρέμα, κέικ-μουλιασμα-κρέμα. Το τελευταίο κομματι κέικ μουλιαζετε και το αλειφουμε με μαρμελάδα βερίκοκο – 80 g (προαιρετικά).
Για το Γλασσο
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων σε μικρούς παλμούς για 10 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας κάθε φορά.
Περιχύνουμε το κέικ με γλάσο, πασπαλίζουμε τα πλαϊνά με ψίχουλα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!