Μηλόπιτα σαν της γιαγιάς μια πίτα αέρινη και ζουμερή! Και επίσης, πολύ μυρωδάτη!🍏🍎

Υλικά

(ταψί 24-25 εκ.)
3 μήλα
200 γρ αλεύρι
50 g βούτυρο (ή 50 g φυτικό λάδι)
150 γρ ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
200 γρ γιαουρτι στραγγιστό
15 γρ μπέικιν πάουντερ
ξύσμα λεμονιού
10 γρ ζάχαρη βανίλιας

+ 1 κ.γ. ζάχαρη και 1/2 κουτ. κανέλα

Ψήνουμε την πίτα στους 180°C για 45 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του φούρνου.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί διαμέτρου 24-25 εκ. ή στρώστε το με λαδόκολλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Ενσωματώστε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Εναλλάξ προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και το γιαουρτι στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι
να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Γέμιση:

Καθαρίστε τα μήλα, αφαιρέστε τους πυρήνες και κόψτε τα σε μισοφεγγαρα.
Ανακατέψτε τις φέτες των μήλων με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Συναρμολόγηση:

Απλώστε το μείγμα της ζύμης στο ταψί.
Βάλτε τις φέτες των μήλων πάνω από τη ζύμη όρθιες με την φαρδια πλειρα καρφωμένη στην ζυμη και γυρω γυρω.
Ανακατεύω μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα πασπαλίζω από πάνω
Είναι δυνατόν να έχετε μια μηλόπιτα χωρίς το. άρωμα κανέλας

Ψήσιμο:

Ψήστε την πίτα στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη, βυθίστε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας. Αν βγει καθαρό, η πίτα είναι έτοιμη.

Σερβίρισμα:
Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρετε και την πασπαλίζετε και με ζάχαρη αχνη.

Συμβουλές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη μήλων, ανάλογα με την προτίμησή σας.
Αν θέλετε μια πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίστε την επιφάνεια της πίτας με λίγα αμύγδαλα φιλέ ή καρύδια πριν την ψήσετε.
Για μια πιο έντονη γεύση κανέλας, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κανέλας.