Μηλόπιτα

Αυτή η Μηλόπιτα θα ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες σας! Πολύ νόστιμη! Πίτα σε στυλ «ρουστίκ»,  νόστιμη, μυρωδάτη) Δοκιμάστε τη!

(διάμετρος φόρμας 26 cm)

Υλικά

✅Ζύμη:
20 γρ. μαγιά φρεσκια ή 7 γρ. ξηρη
90 ml. γάλα
370 γρ. αλεύρι σίτου
70 γρ. ζαχαρη
90 γρ. βούτυρο
1,5 κσ ηλιέλαιο, άοσμο
2 αυγα
1 κουτ.γλ ζάχαρη βανίλιας
1/2 κουτ.γλ αλάτι

✅Γέμισμα μήλου:
700 γρ. μήλα (5 τεμάχια μεσαίου μεγέθους)
50 γρ. ζάχαρη 
20 γρ. βούτυρο
30-50 ml. νερό
κανέλα
+1 αυγό για το άλειμμα της πίτας

Εκτέλεση

✅ Ζύμη:
Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να κάνετε την μαγια – σε ένα μπολ ανακατεύω ζεστό γάλα, μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά. Η ζύμη θα φουσκώσει με μια αφρώδης επιφανεια.

Χτυπηστε με ενα συρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
Ανακατεύω τη μαγια. Προσθέτω σε αυτή χτυπημένα αυγά και λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύω καλά. Προσθέτω αλεύρι και ζυμώνω τη ζύμη.
Όταν το αλεύρι υγρανθεί και η ζύμη μαζευτεί σε σβώλο, ανακατεύω το ηλιέλαιο. Ζυμώνω τη ζύμη για 5-7 λεπτά. Η ζύμη δεν κολλάει, μαλακή, ζυμώνεται εύκολα. Γινεται μια λεία ζυμη.
Σκεπάζω το μπολ με τη ζύμη και το αφήνω να φουσκώσει για 1,5 ώρα.

✅Γέμισμα μήλου:
Κόβω τα μήλα σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετώ στο ταψί. Προσθέτω νερό, προσθέτω λάδι και ζάχαρη.
Ψήνω τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν, πολτοποιώ με μια σπάτουλα και εξατμίζω τα περιττά υγρά, προσθέτω κανέλα.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
Ταψί διαμέτρου 26 εκ. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Ζυμώνω την έτοιμη ζύμη και τη χωρίζω σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλυτερο. Στρογγυλοποιήστε και αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Ανοίγω το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης, τη μεταφέρω στη φόρμα και σχηματίζω τα πλαϊνά. Απλώνω τη γέμιση.
Ανοίγω το δεύτερο μέρος της ζύμης και σκεπάζω τη γέμιση. Τσιμπώ τις άκρες να κλεισουν. Σκεπάζετε την πίτα και αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Πριν το ψήσιμο, πρέπει να αλείψετε με ένα αυγό και να κάνετε μία ή περισσότερες τρύπες στην πάνω ζύμη για να βγαίνει ο ατμός.
Μπορεί να διακοσμηθεί με καρύδια.

Ψήνω ένα κέικ στους 180 ° C – 40 λεπτά.