Πατατοκεφτέδες

Ποιός να αντισταθεί σε αυτούς τους χρυσαφένιους, αφράτους Πατατοκεφτέδες πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας; ✨

Τραγανοί απ’ έξω, αφράτοι και ζουμεροί από μέσα, αρωματισμένοι με κρεμμύδι και μαϊντανό, ταιριάζουν τέλεια με σως ντομάτας, τζατζίκι ή μαγιονέζα.

Είτε ως κυρίως πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, οι πατατοκεφτέδες είναι πάντα μια σίγουρη επιλογή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά:

500γρ πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αυγό
2 κ.σ. φρυγανιά
1/2 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί (προαιρετικό)
1/4 φλ. τριμμένη φέτα (προαιρετικό)
1/4 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. δυόσμος
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι για πανάρισμα
Φρυγανιά για πανάρισμα
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατόνερο μέχρι να μαλακώσουν.
Τις λιωνουμε όσο είναι ζεστές με ένα πιρούνι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αυγό, τη φρυγανιά, τα τυριά (αν θέλουμε), τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Πλάθουμε τους πατατοκεφτέδες σε στρογγυλό σχήμα.
Πανάρουμε τους πατατοκεφτέδες πρώτα σε αλεύρι, μετά σε χτυπημένο αυγό και τέλος σε τριμμένη φρυγανιά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τους πατατοκεφτέδες μέχρι να ροδίσουν.
Στραγγίζουμε τους πατατοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε ζεστούς με σος γιαουρτιού ή ντομάτας.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά και άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως ψιλοκομμένο καρότο ή πιπεριά.
Μπορείτε να ψήσετε τους πατατοκεφτέδες αντί να τους τηγανίσετε. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και ψήστε τους πατατοκεφτέδες για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι της κας  Φιλοθέη Μπατγίδου

Προηγούμενο άρθροΑρωματικά κουλουράκια γιαουρτιού: Ιδανικά για κάθε στιγμή!
Επόμενο άρθροΓλυκό κουταλιού Περγαμόντο: Μια Αρωματική Απόλαυση