Η Σφακιανή πίτα αποτελεί έμβλημα της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τη μοναδική της γεύση. Η λεπτή της ζύμη, φτιαγμένη με ελαιόλαδο και ρακή, αγκαλιάζει τέλεια την αλμυρή μυζήθρα, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο που εντυπωσιάζει. Εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά γιατί είναι γρήγορη και πεντανόστιμη.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 210 ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
  • 20 ml ρακή ή τσίπουρο

Υλικά για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μυζήθρα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό και τη ρακή και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  3. Εν τω μεταξύ, πλάθουμε τη μυζήθρα σε μπαλάκια με διάμετρο περίπου 5 εκ.

  4. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια.

  5. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 20 εκ.

  6. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου ένα μπαλάκι μυζήθρας και το κλείνουμε προσεκτικά, ώστε να σφραγιστεί καλά η γέμιση.

  7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

  8. Βάζουμε στο τηγάνι μία πίτα και την ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

  9. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πίτες.

  10. Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες ζεστές ή χλιαρές μέλι ή σκέτες.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Σφακιανή πίτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Ζύμη: Για να έχετε πιο λεπτή ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάστη ή μηχανή για ζύμη.
  • Γέμιση: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και λίγο τριμμένο μαϊντανό ή άνηθο για περισσότερο άρωμα.
  • Ψήσιμο: Μπορείτε να ψήσετε τις πίτες και στον φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε τις πίτες ζεστές με μια γενναιόδωρη ποσότητα θυμαρίσιο μέλι και λίγο σουσάμι. Ταιριάζουν απίστευτα και με κρύα ρακή!