Βραστό μοσχαράκι με πατατούλες, καρότα και κουρκουμά

Αυτό το πιάτο αποτελεί μια κλασική συνταγή, αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους. Η ζεστή σούπα με τα βελούδινα λαχανικά και το μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα προσφέρουν μια αίσθηση γαλήνης και θαλπωρής, ενώ ο κουρκουμάς δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και χρώμα.

Πλεονεκτήματα:

  • Χορταστικό και θρεπτικό: Το πιάτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
  • Εύκολο στην παρασκευή: Η συνταγή δεν είναι περίπλοκη και μπορεί να υλοποιηθεί από οποιονδήποτε, ακόμα και από αρχάριους μάγειρες.
  • Προσιτό: Τα υλικά που απαιτούνται είναι οικονομικά και εύκολα διαθέσιμα σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
  • Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λαχανικά της αρεσκείας σας, όπως κρεμμύδι, πράσο, σέλινο, ή ακόμα και ρύζι ή κριθαράκι.
  • Ιδανικό για κάθε περίσταση: Το βραστό μοσχαράκι ταιριάζει για όλες τις ώρες της ημέρας, από μεσημεριανό έως βραδινό, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για οικογενειακά τραπέζια ή gatherings με φίλους.

Υλικά:

1 kg μοσχάρι (λάπα ή σπάλα)
6-8 πατάτες
2-3 μπαχάρια
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Αλάτι και πιπέρι
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 καρότα
2-3 κλωνάρια σέλινο

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το μοσχάρι και το κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μοσχάρι, το κρεμμύδι ολόκληρο, τα μπαχάρια, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και αφήνουμε να βράσει.
Όταν πάρει βράση, ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και το σέλινο κομμένα σε χοντρά κομμάτια.
Ρίχνουμε και τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και τα λαχανικά.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Αφήνουμε το φαγητό να χυλώσει για λίγο και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το βραστό μοσχαράκι ζεστό με χυμό λεμονιού και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συμβουλές:

Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά στο βραστό, όπως πράσα, κουνουπίδι ή μπρόκολο.
Αν θέλουμε, μπορούμε να τσιγαρίσουμε το κρέας πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών αντί για νερό.
Το βραστό μοσχαράκι μπορεί να ζεσταθεί ξανά και είναι ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Μένια Στεφοπούλου

 

Προηγούμενο άρθροPizza αφράτη σαν σφουγγάρι, με τραγανή κρούστα και πλούσια γαρνιτούρα. 😍
Επόμενο άρθροΤαξίδι στο χρόνο: Η σπιτική κρεμούλα βανίλια της γιαγιάς