Χταπόδι με κοφτο μακαρονάκι

Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νηστεία. Είναι ένα χορταστικό και νόστιμο πιάτο, με πλούσια γεύση και αρώματα.

Η συνταγή είναι σχετικά απλή και εύκολη στην εκτέλεση. Το χταπόδι πρέπει πρώτα να καθαριστεί και να βράσει. Στη συνέχεια, σοτάρεται με κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα. Τέλος, προστίθενται τα μακαρόνια και μαγειρεύονται μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.

Για να πετύχετε ένα πετυχημένο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χταπόδι. Το φρέσκο χταπόδι έχει πιο τρυφερή και γευστική σάρκα. Επίσης, είναι σημαντικό να βράσετε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην το παραβράσετε, γιατί θα γίνει σκληρό.

Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα εξαιρετικό πιάτο για κάθε περίσταση. Είναι ιδανικό για ένα χορταστικό γεύμα, αλλά και για μια νηστίσιμη βραδιά.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να πετύχετε ένα πετυχημένο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο χταπόδι.
  • Βράστε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην το παραβράσετε.
  • Σοτάρετε το χταπόδι με κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα μέχρι να βγει το άρωμά τους.
  • Προσθέστε τα μακαρόνια και μαγειρέψτε τα μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.

Υλικά:

1,2 κιλά χταπόδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ( Προαιρετικά )
Ένα ποτήρι κρασιού, κρασί
Μία κουταλιά της σούπας πελτε
250 γρ.χυμο ντομάτας
Ένα φύλλο δάφνης
4-5 κόκκους-μπαχαρι
Αλάτι- πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και κατόπιν ρίχνουμε το χταπόδι ( πλυμένο και κομμένο σε κομμάτια).
Μόλις πιει τα υγρά του, σβήνουμε με το κρασί.
Ακολουθούν τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί και βράζουμε το χταπόδι περίπου 45 λεπτα.
Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε νερό και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε μισο πακέτο κοφτό μακαρονάκι.
Εκεί που πρέπει να προσέξουμε είναι το αλάτι, γιατί το χταπόδι έχει από μόνο του αρκετό. Εγώ συνήθως το ρίχνω στο τέλος.

Σε όσους το φτιάξετε καλη επιτυχία.

Η Συνταγή είναι της κας Μάχη Γκαμπαλή

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Καλοκαιρινή και αρωματική Μακαρονάδα

Καλοκαιρινή Αρωματική Μακαρονάδα

Συστατικά

Σάλτσα:
2 κγ ελαιόλαδο
2 κγ βούτυρο
2 κσ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτιά γάλα εβαπορέ
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα
1/2 φλιτζάνι τεμαχισμένο παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​θυμάρι
1 μέτριο λεμόνι, χυμός και ξύσμα
Αλάτι και πιπέρι
Κυριώς Πιάτο:
1 πακέτο Μακαρόνια , μαγειρεμένα μέχρι να είναι al dente
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
2 μεσαίες σκελίδες σκόρδου
2 φλιτζάνια φρέσκα μπρόκολα
1 μεγάλο καρότο, ξεφλουδισμένο & ψιλοκομμένο
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη ή λεπτή φέτες
2 φλιτζάνια μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου
1 1/2 φλιτζάνια μισά ντοματίνια
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Επικάλυψη:
1/2 φλιτζάνι τεμαχισμένο τυρί κεφαλογραβιέρα
1/4 φλιτζάνι τεμαχισμένο παρμεζάνα
1/2 μεσαίο λεμόνι, χυμό

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Λαδώστε ένα ταψί πυρέξ 20×30 εκ .

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΤΣΑΣ:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι και
ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνουμε και χτυπάμε αργά το γάλα. Συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να ζεσταθεί το γάλα και να πήξει ελαφρώς. Χτυπάμε ελαφρά τα τυριά, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού / χυμό και το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε για λίγο αργότερα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Ενώ τα μακαρόνια μαγειρευτούν, προετοιμάστε τα λαχανικά. Σε ένα πολύ μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέστε μπρόκολο, καρότο και πιπεριές. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, 4 έως 5 λεπτά. Απενεργοποιήστε τη φωτιά.
Προσθέστε μακαρόνια στο τηγάνι και ανακατέψτε απαλά τα λαχανικά με τα μακαρόνια. Προσθέστε το κοτόπουλο και στη συνέχεια προσθέστε τη σάλτσα. ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μεταφέρετε το μείγμα ζυμαρικών-λαχανικών στο έτοιμο ταψί, απλώστε τις κομμένες ντομάτες στην κορυφή και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το φύλλο και πασπαλίστε τα τυριά από πάνω. Στύψτε το χυμό από 1/2 λεμόνι πάνω από τα τυριά. Επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και οι ντομάτες να μαραθούν – περίπου 10 λεπτά.
Μοιράστε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως.

Δείτε Επίσης: Μακαρονόπιτα με Φέτα και Φρέσκο κρεμμυδάκι | Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

ΠΗΓΗ: https://www.recipegirl.com/

Προηγούμενο άρθροΗ σουμάδα που θα σας κάνει να πείτε ‘ωχ, τι ωραία
Επόμενο άρθροΑυγοφέτες φούρνου: Μια παραδοσιακή συνταγή με μια μοντέρνα πινελιά