Υλικά:

Αυγά: 5 μεγάλα
Ζάχαρη: 1 ½ κούπα
Βανίλιες: 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Σπορέλαιο: 1 κούπα
Νερό: ½ κούπα
Γιαούρτι: 200 γραμμάρια (περίπου 1 κεσεδάκι)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 500 γραμμάρια (περίπου 3 ½ κούπες)
Καρύδια ψιλοκομμένα: 1 ½ κούπα
Καρύδα τριμμένη: ½ κούπα
Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
Κονιάκ: 1 σφηνάκι (προαιρετικό)
Κανέλα: 1 κουταλιά της σούπας
Γαρύφαλλο τριμμένο: ½ κουταλάκι του γλυκού
Μοσχοκάρυδο: μια πρέζα (προαιρετικό)
Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Επιπλέον καρύδια ή φιλέ αμύγδαλο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο: στους 160°C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέστε το σπορέλαιο, το νερό και το γιαούρτι και και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι χτυπήστε για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέστε τα καρύδια, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ (αν χρησιμοποιείτε), την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Στρώστε ένα ταψί 30 νο. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ρίξτε μέσα το μείγμα. Πασπαλίστε με επιπλέον καρύδια ή φιλέ αμύγδαλο.
Ψήστε για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το αναποδογυρίσετε σε μια πιατέλα. Γαρνίρετε με επιπλέον καρύδια.

Η Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

καρυδόπιτα

Στην καρυδόπιτα του κυρίου Παναγιώτη Δασκαλούδη από την πρώτη μπουκιά, νιώθεις μια έκρηξη γεύσεων που σε ταξιδεύει σε παραδοσιακές ελληνικές κουζίνες.

Η ζύμη, αφράτη και γευστική, αγκαλιάζει τρυφερά τα καρύδια, δίνοντας μια υφή που λιώνει στο στόμα. Η γλυκιά αρμονία του σιροπιού, αρωματισμένη με λεμόνι, απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί.

Υλικά

  • 20 αυγά
  • 20 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 20 κουταλιές χοντρό τριμμένο καρύδι
  • 3 κουταλιές του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • Καρύδια μισά σε σχήμα πεταλούδας

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 600 γραμμάρια νερό εμφιαλωμένο χωρίς χλώρια και άλατα
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών και τα ρίχνουμε σε δύο διαφορετικές λεκάνες. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Στην άλλη λεκάνη με τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας, και έπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τα καρύδια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (όχι χτύπημα) προσθέτοντας και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο χυλό.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 40 x 35 εκ. περίπου και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 40 περίπου λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο επιλέγουμε θερμοκρασία και χρόνο).
  4. Για το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά 5 λεπτά μετά την έναρξη του βρασμού και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  5. Σιροπιάζουμε την κρύα καρυδόπιτα με ζεστό σιρόπι.
  6. Χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι μισό καρύδι σε σχήμα πεταλούδας.

Καλή επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΚέικ με γιαούρτι και μαύρη σταφίδα
Επόμενο άρθροΟι πιο Ζουμεροί και Νόστιμοι Γεμιστοί Κεφτέδες