Αυτά είναι τα πασχαλινά κουλουράκια μου, μια συνταγή της μαμάς μου (Katerina Sergi), πολύ παλιά και δοκιμασμένη. Είναι τα κουλουράκια που έφτιαχνε πάντα για το Πάσχα και η μυρωδιά τους γέμιζε το σπίτι χαρά και προσμονή. Εγώ την προσαρμόζω σε μικρότερη ποσότητα, αλλά η γεύση παραμένει αυθεντική και υπέροχη.

#ΠασχαλινάΚουλουράκια #ΣυνταγήΜαμάς #ΠαραδοσιακάΚουλουράκια #Πάσχα #ΣπιτικάΓλυκά #ΕύκοληΣυνταγή

Υλικά

3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
3 ποτήρια γάλα φρέσκο, χλιαρό
1 κιλό φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακή)
10 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
60 γρ. αμμωνία (μαγειρική)
6 βανίλιες σε σκόνη
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα ή νερό για το άλειμμα (προαιρετικά)
Σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, διαλύω την αμμωνία στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα στην άκρη για λίγα λεπτά. Θα αφρίσει και θα μυρίσει έντονα – αυτό είναι φυσιολογικό.
Σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ (αν χρησιμοποιώ), βάζω το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μου.
Προσθέτω τα υγρά υλικά: Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνω μέσα τη μαλακή φυτίνη, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.
Προσθέτω το μείγμα γάλακτος-αμμωνίας: Ρίχνω σιγά-σιγά το μείγμα γάλακτος-αμμωνίας στα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή: Η μυρωδιά της αμμωνίας είναι έντονη, αλλά θα εξαφανιστεί κατά το ψήσιμο.

Αρχίζω να ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια μου ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να σχηματιστεί μια μεγάλη, ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να ζυμώσω για αρκετά λεπτά για να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Η ζύμη θα είναι αρκετά μεγάλη.
Παίρνω μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθω τα κουλουράκια στο σχήμα που επιθυμώ (πλεξούδες, στρογγυλά, φιόγκους κ.λπ.).
Τοποθετώ στο ταψί: Στρώνω μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα και τοποθετώ τα κουλουράκια αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.

Αν θέλω, χτυπάω ένα αυγό με λίγο γάλα ή νερό και αλείφω απαλά την επιφάνεια των κουλουριών για να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170-180°C (ανάλογα με τον φούρνο μου). Ψήνω τα κουλουράκια για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία. Λόγω της μεγάλης ποσότητας, ίσως χρειαστεί να ψήσω σε δόσεις.
Αφήνω τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά στα ταψιά πριν τα μεταφέρω σε πιατέλες ή δοχεία αποθήκευσης.

Συμβουλές
Η φυτίνη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά όχι λιωμένη. Μπορώ να την αφήσω σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες πριν τη χρησιμοποιήσω.
Το χλιαρό γάλα βοηθάει στην ενεργοποίηση της αμμωνίας.
Η μυρωδιά της αμμωνίας είναι έντονη κατά το ζύμωμα, αλλά θα εξαφανιστεί εντελώς κατά το ψήσιμο. Δίνει στα κουλουράκια μια χαρακτηριστική, αφράτη υφή.