Υλικά
Μισή κούπα λάδι
1 κιλό μοσχάρι
1 κρεμμύδι καλά τριμμένο
Μισό κιλό ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πολτό ντομάτας 3-4 καρότα
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί (κόκκινο μπρούσκο)
1 κουταλάκι ξύδι (προαιρετικά)
Πιπέρι σε κόκκους
Μπαχάρι
2 φύλλα δάφνη
4 μεγάλα κομμάτια κασέρι (προαιρετικά)
1 ½ φλιτζάνα ρύζι για πιλάφι
50 γρ. ή 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 ½ φλιτζάνες νερό ή ζωμό από κρέας
Αλάτι
Πιπέρι
Διαδικασία
• Αρχικά ετοιμάζουμε το κρέας. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει
• Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και ανά διαστήματα τα αναποδογυρίζουμε για να ροδοκοκκινήσουν και από τις 2 πλευρές
• Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί
• Τέλος, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί ή το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι τους κόκκους πιπεριού και τα καρότα και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας
• Ο χρόνος ψησίματος του κρέατος εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι. Αν δούμε ότι δεν έχει βράσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό
• Στο τέλος, αν έχει πήξει η σάλτσα και έχει ψηθεί το κρέας, ρίχνουμε το κασέρι κομμένο σε μεγάλους κύβους, για να λιώσει
• Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το ρύζι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά το βούτυρο
• Μόλις κάψει, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε
• Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό κρέατος ή το νερό και λίγο αλάτι και το σκεπάζουμε με το καπάκι να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά
• Όταν το ρύζι «πιει» όλο του το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα