Ζεστές και λαχταριστές πατάτες ογκρατέν που λιώνουν στο στόμα αφήνουν την γλύκα της τυρένιας σάλτσας και την πικάντικη αίσθηση του μπέικον, ένα τέλειο συνοδευτικό στο γιορτινό μας τραπέζι.

Πατάτες Ογκρατεν

Συστατικά:

– 5 πατάτες κομμένες σε μισες φέτες
– 4 φλιτζάνια ζεστό γάλα
– 4 κουταλιές βούτυρο
– 4 κουταλιές αλεύρι
– 2 κύβους ζωμού κοτόπουλου
– 2 φέτες τυριού (εμενταλ)
– Αλάτι για γεύση
– μαύρο πιπέρι
– 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
– Ρίγανη
– 300 γρ Τυρί μοτσαρέλα τριμμένο

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα μετα προσθέτω το αλεύρι και το αφήνω για ένα
λεπτό να καβουρδιστεί.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε γρηγορα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε μέσα στην μπεσαμελ πιπέρι ρίγανη μοσχοκάρυδο και 2
κύβους ζωμο κοτόπουλο τις φέτες τυρί και ανακατεύουμε καλα να ενσωματωθούν και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα πυρέξ στρωνουμε στην βάση 4-5 κουτάλες κρέμα μπασαμέλ.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και κάνουμε την πρώτη στρώση με τις μισές πατάτες.
Ρίχνουμε από πάνω άλλες 2-3 κουτάλες μπεσαμελ και από πάνω τυρί τριμμένο Mozzarela.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλη μια φορα και στο τέλος ρίχνουμε μπεσαμελ να σκεπάσουμε καλά τις πατάτες και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Βγάζουμε 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο γκριλ να πάρει χρώμα
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά πριν το σερβίρω με μια μεγάλη κουτάλα.

Εγγραφείτε στο κανάλι της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο Κέικ των Μήλων
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια με το ιδιαίτερο τύλιγμα