Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. αλάτι
Περίπου 2 φλ. τσαγιού νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο)
Για τη γέμιση:
1,5 κιλό πράσα
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ξερά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
Αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
Γέμιση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το δυόσμο.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
Δείτε Επισης: Χορτοτυρόπιτα του Μήτσου
Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε για αρκετά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ανοίγουμε 8 φύλλα, με ελαιόλαδο βάλτε, 4 κατω 4 επάνω, αυτό που εξέχει κάνουμε τον κοθρο, χαραζουμε αλοιφουμε με πινέλο ελαιολαδο
και ψήνουμε 200 Βαθμούς πάνω κάτω για μία ώρα
Καλή επιτυχία σε όποια φτιάξει τη πιτουλα.
H συνταγή είναι της κας Kalliopi Bozi Glikidou