Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 αυγά
600 γραμμάρια αλεύρι
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι καρυδόψυχα
1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 βανιλίνη
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο
Λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδα λεμονιού (προαιρετικά)
1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο
και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και σταδιακά το αλεύρι και το baking powder, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια
μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφαιρούμε ένα μέρος από τη ζύμη και προσθέτουμε το κακάο και την καρυδόψυχα. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο. Πλάθουμε τη σοκολατί ζύμη σε ένα μακρύ μπαστούνι και το τοποθετούμε πάνω στη λευκή ζύμη.
Τυλίγουμε τις δύο ζύμες μαζί σε ένα μακρύ ρολό. Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια και τα στρογγυλεύουμε ελαφρά.

Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά,
ή μέχρι να ροδίσουν.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες από τα φρούτα και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τα ροξάκια από τον φούρνο και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι.

H συνταγή είναι της κας ΓΙΑΝΝΑ ΜΙΧΑΛΗ

Προηγούμενο άρθροΤυρομπουκίτσες
Επόμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι