Tυροπιτάκια κουρού
Υλικά
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200γρ γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι)
150μλ ελαιόλαδο
1 κρόκο αβγού (παραλείψτε τον αν νηστεύετε)
για τη γέμιση
200 γρ. φέτα τριμμένη
1 αυγό και 1 ασπράδι
γραβιερα τριμμένη (περ. 50-80γρ, προαιρετικά), ή αλλο σκληρό τυρί
πιπέρι
για το άλειμμα
ένα αβγό, χτυπημένο (το παραλείπουμε αν νηστεύουμε)
Εκτέλεση
Σε μία μπασίνα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβα στη μέση. Προσθέτουμε τα υπολοιπα υλικά και ζυμώνουμε λίγο να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα, την ανακατεύουμε με τα αυγά και τα υπόλοιπα
υλικά, αν αποφασίσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Παίρνουμε από τη ζύμη μπαλάκια στο μεγέθος περίπου ενός μέτριου καρυδιού και με ένα πλάστη τα ανοίγουμε σε στρογγυλό περίπου 9 εκ. Μπορείτε να την ανοιξετε και με το χέρι, αν δεν έχετε πλάστη.
Τοποθετούμε στο καθένα στρογγυλό ζύμης ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και κλείνουμε σα μισοφέγγαρο πατώντας καλά με τα δάχτυλα γύρω γύρω και με πιρουνι μετα.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε μια λαμαρίνα φούρνου (θα χρειαστείτε σίγουρα 2 λαμαρίνες) καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου 20-25 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστά.
Φωτό: Eva Menegou