Εξαιρετικά λεπτή και τραγανή πετσούλα  πνιγμένη σε μια παχιά σπιτική σάλτσα με τρυφερά λαχανικά. Αυτό το κοτόπουλο στιφάδο είναι ένα φαγητό που είναι αρκετά εύκολο ακόμη και μεσοβδόμαδα.

Είναι μια εύκολη συνταγή κοτόπουλου που είναι μια σταθερή επιλογή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι όταν είναι στο φούρνο είναι απλά υπέροχη!

Πρέπει όταν το βάζεις στο στόμα μου να είναι τραγανό και να σου αρέσει  το κοτόπουλο ,  με τα  καραμελωμένα λαχανικά.

Αργά μαγειρεμένο κοτόπουλο για να γίνει τραγανό μέσα σε μια πηχτή σάλτσα. Τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι και η πατάτα κάνουν αυτό ένα πλούσιο γεύμα έτσι δεν θα χρειαστείτε τίποτα άλλο εκτός από ψωμί για να βουτήξετε στη σάλτσα! Φτιάξτε το μέσα σε μία γάστρα.

Advertisement

Προετοιμασία:10 λεπτά

Χρόνος στο Φούρνο:1 ωρα 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνο:1 ώρα 40 λεπτά

Μερίδες:5 – 6


Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C  

Υλικά

1 1/2 kg μπούτι και στήθος κοτόπουλου, μαζί με το κόκκαλο και το δέρμα

600 γραμμάρια πατάτες baby

2 φύλλα δάφνης, αποξηραμένα ή φρέσκα

4 κομμάτια σέλινου (κομμένα σε κομμάτια 2εκ)

2 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμύδια μεσαία κομμένα 

Advertisement

3 κλωναράκια θυμάρι

μαϊντανός, φρέσκos

3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

2 κουταλιές της σούπας ντοματοπολτός

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Αλάτι και πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι Λευκό κρασί


Εκτέλεση

  1. Ζεστένετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα(γάστρα) σε υψηλή θερμότητα. Βάλτε κοτόπουλο και γυρίστε το να τσιγαριστεί και από τις δύο πλευρές, ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Βγάλτε το από την γάστρα.
  2. Αν υπάρχει πολύ λάδι , βγάλτε λίγο. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά έως ότου το κρεμμύδι να γίνει ημιδιαφανές.
  3. Προσθέστε τα καρότα και το σέλινο, μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
  4. Προσθέστε κρασί. Ανακατέψτε, ξύστε το κάτω μέρος της γάστρας για να διαλύσετε τα καφέ κομμάτια στο υγρό. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό μέχρι να εξαφανιστεί το υγρό.
  5. Πασπαλίστε το αλεύρι στην επιφάνεια, ανακατεύετε.
  6. Προσθέστε ζωμό, ντοματοπολτό,  θυμάρι και φύλλα δάφνης. Ανακατέψτε για να διαλύσετε τον ντοματοπολτό.
  7. Τοποθετήστε το κοτόπουλο από πάνω , κρατώντας το δέρμα πάνω από το επίπεδο υγρού όσο μπορείτε.
  8. Σκεπάστετο και αφήστε το να σιγοβράσει.  Ψήστε για 45 λεπτά.
  9. Βγάλτε το από το φούρνο, αφαιρέστε το καπάκι. Προσθέστε τις πατάτες, πιέζοντάς τες μέσα στο ζωμό και φτοντίστε το κοτόπουλο, να είναι στην κορυφή (για υπέροχο τραγανό δέρμα).
  10. Βάλτε το φούρνο χωρίς το καπάκι για άλλα 40 λεπτά μέχρι το δέρμα κοτόπουλου να είναι βαθύ χρυσό και εξαιρετικά τραγανό, οι πατάτες να είναι μαλακές και η σάλτσα να είναι παχιά.
  11. Δοκιμάστε τη σάλτσα και ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι στη γεύση.
  12. Σερβίρετε με ζεστό ψωμί ψωμί στο πλάι για να βουτήξετε στη σάλτσα ! 
  13. Προαιρετικά: γαρνίρετε με επιπλέον φρέσκα φύλλα θυμαριού ή μαϊντανό.

Αργά μαγειρεμένο στο φούρνο για είναι τραγανό !

Επειδή το δέρμα κοτόπουλου είναι αρκετα λιπαρό, μου αρέσει να κάνω το κοτόπουλο μου στο φούρνο . Και αν κάποιος δεν ξέρει ένα μαγικό τέχνασμα, ο μόνος τρόπος για να πάρετε ένα τραγανό δέρμα για ένα στιφάδο είναι στο φούρνο.

Μαγειρέψτε το για ένα μέρος του χρόνου σκεπασμένο, στη συνέχεια ξεσκεπάστετο το για να κάνετε τη σάλτσα να πήξει, και να καραμελώσουνε  τα λαχανικά  και – το πιο σημαντικό  – για να πάρετε το δέρμα του κοτόπουλου σούπερ τραγανό!

Δοκιμάστε το με ζεστό ψωμάκι και καλή σας όρεξη

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement