Αυθεντική Κολοκυθόπιτα Μεσοτόπου Μυτιλήνης

Υλικά

Για το Φύλλο
1 ποτ. Νερό
1 κιλό αλεύρι σκληρό
Λίγο ξύδι
Αλάτι
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο

Γέμιση
1 ½ βρασμένη κίτρινη κολοκύθα
μισό κιλό ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αλμυρή ξηρή μυτζήθρα
Μισή κουτ. σούπας κανέλλα
1 κουτ. Σούπας ξερό δυόσμο

Εκτέλεση

Για το φύλλο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά , ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Ανοίγουμε σε 4 λεπτά φύλλα 2 κάτω απο την γέμιση και 2 πάνω από την γέμιση

Κόβουμε στη μέση την κολοκύθα. Πετάμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της.
Κόβουμε σε κομμάτια και βράζουμε για 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, έως ότου μαλακώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε .
Αφού φύγουν τα πολλά νερά, την τοποθετούμε μέσα στο σουρωτήρι και τη σκεπάζουμε με ένα πιάτο, βάζοντάς επάνω του κάτι πολύ βαρύ για να την πιέζει (ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά). Την αφήνουμε έτσι για 1 ώρα τουλάχιστον.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπωλ με την κολοκύθα και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 με 180 βαθμούς. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί φούρνου. Στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, λαδώνοντάς τα ένα-ένα ελαφρά και αφήνουμε τις άκρες τους να περισσεύουν από το ταψί.

Αν το υλικό μας έχει βγάλει πολύ ζουμί, αδειάζουμε λίγο.
Ρίχνουμε το υλικό πάνω στα φύλλα και απλώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν, έτσι ώστε να ακουμπήσουν στο υλικό.
Απλώνουμε 2 φύλλα από πάνω, λαδώνοντας ένα-ένα ελαφρά και κόβοντας όσο περισσεύει.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. (Κάνουμε δηλαδή τις λεγόμενες Μοίρες απ το μοίρασμα) Είναι καλύτερα να χαραχτεί τώρα, γιατί μετά το ψήσιμο σπάνε τα φύλλα. Ψήνουμε για καμιά ωρίτσα . Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν την πασπαλίσουμε με χοντρή ζάχαρη και κανέλα

Η Συνταγή είναι από την σελίδα ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ- LESVOSKITCHEN

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες με γέμιση τυριού
Επόμενο άρθροΤηγανιτέλια (τριμμένοι τηγανητοί κολοκυθοανθοί)