Κέικ Πορτοκαλιού

Δεν μου αρέσουν αυτού του είδους τα γλυκά, αλλά αυτό το κέικ μοιάζει σαν να έπεσε από το δέντρο! Για μένα, το καλύτερο κέικ πορτοκαλιού που δοκίμασα ποτέ! Αλλά τα μεγαλύτερα εύσημα πάνε στα πορτοκάλια που πήρα…φανταστικά!

Υλικά

190 γρ αλεύρι 0
125 γρ βούτυρο
190 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
100 ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού
1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
1 τριμμένη φλούδα λεμονιού
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο πορτοκαλιού
Χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι
3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.

Μέθοδος

Χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό μίξερ το μαλακό βούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και τις τριμμένες φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού για μερικά λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας πάντα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε το δεύτερο μόνο όταν το πρώτο έχει απορροφηθεί πλήρως. Δουλεύουμε το μείγμα για μερικά λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει.
Προσθέτουμε λίγο λίγο τον χυμό πορτοκαλιού (δεν πρέπει να είναι κρύος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου), συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.

Τώρα προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να έχουμε μια βελούδινη ζύμη.
Βάλτε το μείγμα μέσα σε ένα τσερκι ταψί 20 εκ (βουτυρωμένο και αλευρωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα).
Ψήνουμε στους 170° για 40 λεπτά περίπου. Εξαρτάται και από τον φούρνο σας. Λίγα λεπτά πριν κάνετε το τεστ οδοντογλυφίδας.
Εάν η κορυφή έχει παρει χρώμα, τοποθετήστε ένα φύλλο λαδόκολλας.
Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά, αφαιρέστε τον τσερκι από το ταψί και αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Όσο περιμένετε, ετοιμάστε το σιρόπι πορτοκαλιού.
Σε μια κατσαρόλα σουρώνουμε το χυμό και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και περιμένουμε να βράσει (πρέπει να γεμίσει με φυσαλίδες). Απομακρύνετε γρήγορα την κατσαρόλα από τη φωτιά, στη συνέχεια
ξαναβάλτε την για λίγα δευτερόλεπτα και ανακατέψτε ξανά μέχρι να φτάσει στην ιδανική σύσταση. Όχι πολύ ρευστό αλλά ούτε και καραμελωμένο.
Τώρα, απλώστε στο κέικ με ένα κουτάλι και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με το σιρόπι πορτοκαλιού

Το κέικ πορτοκαλιού είναι έτοιμο

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες με Κεφίρ…γίνονται πολύ αφράτες
Επόμενο άρθροΓλυκάκια Καρύδας