Kέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι

Χρησιμοποίησα ένα καλούπι με διάμετρο 25 cm.
Ως μέτρο χρησιμοποίησα μια κούπα χωρητικότητας 250 ml.

Χρειάζεσαι:

250 γρ βούτυρο
1 και 1/3 κουπας ζάχαρη / 270 γρ. /
1 κουτ βανίλια
1 κούπα φρέσκο ​​γάλα / 250 ml /
3 κ.σ. κακάο / 25 γρ. /
4 αυγά
2 και ½ ωρ. αλεσμένα καρύδια / 220 g /

Εκτέλεση

Σε κατάλληλο μπολ βάζω το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το κακάο και το γάλα. Βάζω αυτό το μπωλ πάνω από ένα κατσαρολάκι, με λίγο νερό, για να γίνει ένα «μπεν μαρι». Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα προϊόντα, χωρίς όμως να χρειαστεί να βράσουν.
Άφησα το μπολ με το μείγμα να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα χώρισα τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους.
Ανακάτεψα τους κρόκους με συρμα κουζίνας και πρόσθεσα στο ελαφρώς κρυωμένο μείγμα. Ανακάτεψα καλά και χώρισα 1 κούπα για γέμιση.

Βάζω τα ασπράδια σε ένα τελείως στεγνό μπολ και τα χτυπάω σε πηχτό χιόνι με το μίξερ. Άρχισα να τους προσθέτω το μείγμα και τα αλεσμένα καρύδια μέχρι να τελειώσουν. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω. Το μείγμα είναι πολύ πιο σπάνιο από το συνηθισμένο αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ενοχλεί. Κάλυψα τον πάτο της φόρμας με χαρτί ψησίματος, έβαλα και έσφιξα το δαχτυλίδι και έκοψα το χαρτί που περισσεύει από έξω.

Άλειψα με βουτυρο τον πάτο και τα τοιχώματα και έριξα το μείγμα. Το βάζω να ψηθεί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, να βγει στεγνή η οδοντογλυφίδα, απ το κέντρο του κεικ. Είναι πολύ σημαντικό να ψηθεί καλά! Και φυσικά η πόρτα του φούρνου δεν πρέπει να ανοίξει στα πρώτα 25 λεπτά!

Οσο διαρκεί το ψήσιμο, πάλι σε μπεν μαρι σε κατάλληλο δοχείο, ζέσταινα το διαχωρισμένο μείγμα (1 κουπα που κρατήσαμε) για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσει να κολλάει ελαφρά το μείγμα στο κουτάλι για να υποστεί κάποια θερμική επεξεργασία των κρόκων.  Μετά άφησα την επικάλυψη να κρυώσει ελαφρώς. Το ίδιο έκανα και με το ψημένο κεικ.

Όταν κρύωσει ώστε να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό, το έριξα πάνω από το κεικ
Φυσικά, δεν είχα αφαιρέσει το δαχτυλίδι. Πασπάλισα με λίγο καβουρδισμένο και θρυμματισμένο καρύδι και το άφησα να σταθεί για περίπου δύο ώρες, μετά έβαλα το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά και ήταν έτοιμο για κοπή.
Πριν βγάλω το δαχτυλίδι, το ξεκωλησα με ένα θερμαινόμενο μαχαίρι. Το κέικ σερβίρεται μόλις το βγάλετε από το ψυγείο.

Απολαμβάνω! 😋

Προηγούμενο άρθροΜαρμάρινο κέικ με γλυκό τυρί…η γεύση του δεν συγκρίνετε
Επόμενο άρθροΤα πιο τραγανά και οικονομικά μπουρέκια με τυρί