Σπάτουλα Καλαμπάκας

Υλικά

Σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξύλο κανέλα
3 – 4 γαρύφαλλα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Καρύδοπιτα:
6 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κούπα ζάχαρη
Στεγνά Υλικά:
1 κούπα αλεύρι για κέικ
1 κούπα καρύδια χονδροκοπανισμένα
1/8 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. εσάνς βανίλιας
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:
1 λίτρο (4 ¾ κούπες γάλα
4 αυγά
100 γραμμάρια ζάχαρη
90 γραμμάρια κορν φλάουρ
1/8 κ.γ. (ή λιγότερο) αλάτι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Σαντιγί:
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας
Για την Διακόσμηση:
¼ κούπας καρύδια κοπανισμένα με 1/2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΡΟΠΙ:
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός το χυμό λεμονιού, σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Το βάζουμε στη φωτιά να βράσει και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει, το βράζουμε για πέντε λεπτά.
Εάν θέλουμε το συρόπι πιο πυκνό, το βράζουμε μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι δέκα λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέσα όλα τα στεγνά υλικά ή χρησιμοποιούμε αλεύρι για κέικ.
Χωρίζουμε τα κροκάδια από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
(Εναλλακτικά, εάν το μίξερ μας είναι δυνατό, κτυπάμε τα αυγά (ολόκληρα) με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.  Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο πιο χαμηλό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C  ή στους 160o C, εάν λειτουργεί με αέρα.
Βάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαστάσεων 32 x 23 εκ. και ψήνουμε περίπου για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα το δοκιμάσουμε να βγει καθαρό.
Το βρέχουμε με το συρόπι κουταλιά – κουταλιά, μέχρι να το βρέξουμε καλά. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το συρόπι.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ:
Κρατάμε λίγο κρύο γάλα, περίπου 1/4 της κούπας και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα αυγά, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και το κρύο γάλα και τα ανακατεύουμε με χτυπητήρι μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το ζεστό γάλα, το ανακατεύουμε γρήγορα και βάζουμε την κρέμα στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μην κολλήσει, μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας ή την ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα από πάνω.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΊ:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα κτυπάμε καλά είτε με το μίξερ χειρός ή με ένα χτυπητήρι μέχρι να πήξει.
Δεν την παραχτυπάμε γιατί μετά θα γίνει σαν βούτυρο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλη ζάχαρη εάν μας αρέσει πιο γλυκιά.
Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
ΚΡΕΜΑ ΝΤΙΠΛΟΜΑΤ:
Όταν η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε λίγη-λίγη τη Σαντιγί και την χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην Καρυδόπιτα και πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και κανέλα.
Την αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να πήξει πριν την κόψουμε.

Δείτε το βίντεο της Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα
Επόμενο άρθροΓλυκό Ψυγείου με πραλίνα φουντουκιού!!