Σκορδομακαρονάδα με αντσούγιες

Συστατικά

Για τη φρυγανισμένη φρυγανιά:

225 g ψωμί, κομμένο σε κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας (15 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι

Για τα ζυμαρικά:

3 κουταλιές της σούπας (45 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 μικρό κίτρινο κρεμμύδι (περίπου 100 g), κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο (10g), κομμένες σε λεπτές φέτες
10 έως 12 φιλέτα γαύρου (40 έως 50 g)
1/4 φλιτζάνι (65 g) πελτέ ντομάτας
340 γραμμάρια μακαρόνια
1/2 φλιτζάνι (60 γρ.) φρυγανισμένη τριμμένη φρυγανιά, χωρισμένη

Εκτέλεση

Για το φρυγανισμένο ψωμί:
Αν χρησιμοποιείτε φρέσκο ​​ή ελαφρώς μπαγιάτικο ψωμί, ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 165°C.
(Εάν χρησιμοποιείτε τελείως μπαγιάτικο και αποξηραμένο ψωμί, παραλείψτε το βήμα ψησίματος.)
Τοποθετήστε το ψωμί σε μονή στρώση σε ταψι και ψήστε μέχρι να στεγνώσει τελείως, για 20 έως 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 5 λεπτά.
Μεταφέρετε το ψωμί στο μπολ του μπλέντερ (το αφήνετε στην άκρη, αλλά μην καθαρίζετε το ταψι) και το χτυπάτε μέχρι να γίνει μικρά ψίχουλα, προσέχοντας να μην γίνει σκόνη.

Συνδυάστε τη φρυγανιά και 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας και ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει, για 8 έως 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Μεταφέρετε τη φρυγανισμένη τριμμένη φρυγανιά στο ταψι, απλώστε την σε ομοιόμορφη
στρώση και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις κρυώσει, αφήστε στην άκρη 1/2 φλιτζάνι (60 γρ.) φρυγανισμένη τριμμένη φρυγανιά για τα ζυμαρικά και μεταφέρετε τα υπόλοιπα ψίχουλα σε ένα αεροστεγές δοχείο για μελλοντική χρήση.
Η επιπλέον τριμμένη φρυγανιά μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 εβδομάδες.

Για τα ζυμαρικά:

Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά και αλατοπιάστε πολύ ελαφρά.
Χρησιμοποιήστε μια αναλογία 1 κουταλιά της σούπας (12 g) αλάτι 4 λίτρα νερού.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας (45 ml) λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν, για 5 έως 7 λεπτά. Προσθέστε γαύρο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και σπάζοντας το γαύρο περιστασιακά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί ο γαύρος, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε τον πολτό ντομάτας, ανακατέψτε για να το συνδυάσετε με το μείγμα γαύρου και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι το μείγμα να γίνει σκούρο κόκκινο για 2 έως 4 λεπτά.
Μεταφέρετε 1 φλιτζάνι (240 ml) βραστό νερό από την κατσαρόλα στο τηγάνι για να χαλαρώσει το μείγμα ντομάτας-γαύρου και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές και πικάντικο.

Μειώστε τη φωτιά στο τηγάνι στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση, για να διατηρήσετε τη σάλτσα ζεστή.
Βράζετε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν εξωτερικά, αλλά να είναι ακόμα άψητα στο κέντρο (2 με 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λέει η συσκευασία).
Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε σάλτσα, μαζί με 1/2 φλιτζάνι (120 ml) νερό μαγειρέματος ζυμαρικών.
Εναλλακτικά, στραγγίστε τα ζυμαρικά χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ή ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα, φροντίζοντας να κρατήσετε τουλάχιστον 1 φλιτζάνι (240 ml) νερό για το μαγείρεμα των ζυμαρικών.

Αυξήστε τη φωτιά στο υψηλό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και ανακατεύοντας γρήγορα, μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν al dente και η σάλτσα να επικαλύψει τα ζυμαρικά και να λιώσει γύρω από τις άκρες του τηγανιού, περίπου 2 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο νερό για το μαγείρεμα των ζυμαρικών σε βήματα 1/4 φλιτζάνι (60 ml). Προσθεστε τη μισή τριμμένη φρυγανιά (1/4 φλιτζάνι, 30 γρ.) και ανακατέψτε για να αναμειχθούν.

Τα ζυμαρικά πρέπει να είναι καλά επικαλυμμένα, αλλά να μην κολυμπούν σε σάλτσα (αυτό το πιάτο προορίζεται να έχει ελαφρώς πιο στεγνή υφή από τα τυπικά ζυμαρικά σε σάλτσα).
Προσαρμόστε τη συνοχή της σάλτσας όπως χρειάζεται με περισσότερο νερό για ζυμαρικά αν φαίνονται πολύ στεγνά ή με μια επιπλέον μικρή χούφτα τριμμένη φρυγανιά αν σας φαίνεται πολύ υδαρη.
Αφαιρέστε από τη φωτιά, μοιράστε τα ζυμαρικά σε ατομικά μπολ σερβιρίσματος, πασπαλίστε με την υπόλοιπη φρυγανιά και σερβίρετε αμέσως.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΤρεις ξεχωριστές γεύσεις, ένα εντυπωσιακό κέικ! 🤤😋
Επόμενο άρθροΤραγανές Πατάτες στο φούρνο…δείτε το μυστικό που κρύβουν 😋