Σπιτικά ψωμάκια με 3 τύπους αλευριού 🍞🍞

Υλικά

150 g αλεύρι ολικής αλέσεως
150 g αλευρι ζυμωτό
200 g τυποποιημένου αλευριού
7 g ξηρής μαγιάς + 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά με λίγο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Νερό όσο απορροφά
Λιρανόσπορο, Τσια και σουσάμι για διακόσμηση

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 γρ από το ζυμωτό αλεύρι με την μαγιά και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να δημιουργήσουμε ένα παχύρευστο χυλό, και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να κάνει το μίγμα φουσκάλες ~ θέλει το λιγότερο μισή ώρα αλλά μπορείτε να το φτιάξετε κι από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσετε εκτός ψυγείου.

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα αλεύρια και το αλάτι
και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε και το μίγμα της μαγιάς, κουρκουμα και το πιπέρι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό ~ θα χρειαστεί περίπου ένα φλυτζάνι τσαγιού.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική αλλά να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Αφού ζυμωθεί καλά, πασπαλίζουμε την επιφάνεια ελαφρά με λίγο αλεύρι και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση και πλάθουμε 2 μπαστούνια.

Κόβουμε το καθένα σε 6 ή 7 ίσα κομμάτια και κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλίτσα.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόχαρτο, σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους
και ραντίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με νερό. Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 2 βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια κάθε ψωμιού. Αν θέλουμε τα στολίζουμε με λιναρόσπορο ή Τσια ή Σουσάμι.

Αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. 

Ψήνουμε στους 200ο στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένα γυρίζουμε ανάποδα και χτυπάμε με τα δάχτυλα
~ αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΓεμιστές μελιτζάνες με κρέμα, ζαμπόν και τυρί. Μοναδικά νόστιμο
Επόμενο άρθροΣυκώτι τηγανητό με μία σούπερ σάλτσα κρασιού