Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, οι Σιροπιαστοί Κόμποι είναι ένα γλυκό σχετικά εύκολο στην παρασκευή του. Απαιτούν απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και η διαδικασία τους δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 100γρ καλαμποκέλαιο
- 200γρ γάλα (χλιαρό)
- 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 50γρ καρύδα τριμμένη
- 5 αυγά
- 2 βανίλιες
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι (περίπου)
Για το σιρόπι:
- 4 ποτήρια νερό
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 1 φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και το καλαμποκέλαιο. Ανακατεύουμε καλά.
- Σε μια άλλη λεκάνη, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (ζάχαρη, καρύδα, αυγά, βανίλιες, μπέικιν πάουντερ, αλάτι) και τα ανακατεύουμε καλά.
- Σιγά σιγά, προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου, σε ζεστό μέρος.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε μέρος σε φύλλο διαστάσεων 35×35 εκ. περίπου.
- Αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο και το διπλώνουμε στα τρία.
- Κόβουμε το διπλωμένο φύλλο σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. περίπου.
- Πιάνουμε κάθε λωρίδα και τη στρίβουμε σχηματίζοντας έναν κόμπο.
- Τοποθετούμε τους κόμπους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε τους κόμπους με χτυπημένο αυγό.
- Ψήνουμε τους κόμπους σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού.
- Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
- Περιχύνουμε τους ζεστούς κόμπους με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τους κόμπους να σιροπιαστούν καλά για 1-2 ώρες πριν τους σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της ζύμης και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για πιο έντονο άρωμα.
- Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τους κόμπους με σουσάμι ή τριμμένη καρύδα πριν τους ψήσετε.
- Μπορείτε να σερβίρετε τους κόμπους με καφέ ή μετα το φαγητό
Καλή όρεξη!
H συνταγή είναι της κας Μαίρη Αναστασοπούλου