Σιροπιαστοί Κόμποι

Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, οι Σιροπιαστοί Κόμποι είναι ένα γλυκό σχετικά εύκολο στην παρασκευή του. Απαιτούν απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και η διαδικασία τους δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Είτε είστε έμπειρη μαγείρισα, είτε κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην κουζίνα, οι Σιροπιαστοί Κόμποι είναι μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 100γρ καλαμποκέλαιο
  • 200γρ γάλα (χλιαρό)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 50γρ καρύδα τριμμένη
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι (περίπου)

Για το σιρόπι:

  • 4 ποτήρια νερό
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και το καλαμποκέλαιο. Ανακατεύουμε καλά.
  2. Σε μια άλλη λεκάνη, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (ζάχαρη, καρύδα, αυγά, βανίλιες, μπέικιν πάουντερ, αλάτι) και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Σιγά σιγά, προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου, σε ζεστό μέρος.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε μέρος σε φύλλο διαστάσεων 35×35 εκ. περίπου.
  6. Αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο και το διπλώνουμε στα τρία.
  7. Κόβουμε το διπλωμένο φύλλο σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. περίπου.

  1. Πιάνουμε κάθε λωρίδα και τη στρίβουμε σχηματίζοντας έναν κόμπο.

  1. Τοποθετούμε τους κόμπους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  2. Αλείφουμε τους κόμπους με χτυπημένο αυγό.
  3. Ψήνουμε τους κόμπους σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού.
  2. Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
  4. Περιχύνουμε τους ζεστούς κόμπους με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε τους κόμπους να σιροπιαστούν καλά για 1-2 ώρες πριν τους σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της ζύμης και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για πιο έντονο άρωμα.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τους κόμπους με σουσάμι ή τριμμένη καρύδα πριν τους ψήσετε.
  • Μπορείτε να σερβίρετε τους κόμπους με καφέ ή μετα το φαγητό

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι της κας Μαίρη Αναστασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΚοντοσούβλι προβατίνα
Επόμενο άρθροΗ γλυκιά ιστορία της ζάχαρης