Κάθε φορά που είστε έξω, πρέπει να φοράτε αντηλιακό με τουλάχιστον δείκτη 30 και να βάζετε κάθε 2 ώρες. Εάν έχετε σοβαρό ηλιακό έγκαυμα (κάψιμο που έχει προκαλέσει φουσκάλες, ναυτία ή ακραίο πόνο), επισκεφθείτε το γιατρό. Αλλά για τα δευτερεύοντα ηλιακά εγκαύματα, δοκιμάστε μερικές από αυτές τις φυσικές θεραπείες για να βοηθήσετε να απαλύνετε τον πόνο και την κνησμό και επίσης να αποτρέψετε το δέρμα σας από το ξεφλούδισμα.

1. Γεμίστε μια φιάλη ψεκασμού με ένα ομοιόμορφο μείγμα μήλοξυδο και νερό για να ανακουφίσετε αμέσως τον πόνο.

Τις πρώτες δύο μέρες μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα, όταν το κάψιμο σας είναι εξαιρετικά φρέσκο, δοκιμάστε να το ψεκάζετε με  ξύδι μήλου για άμεση ανακούφιση. Το ξίδι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που σκοτώνουν τα μικρόβια, ηρεμούν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από το πόνο και την φαγούρα δέρμα.

 
2. Εφαρμόστε το κρύο γιαούρτι για το κάψιμο σας για 10 λεπτά για να βοηθήσετε το δέρμα που καίγεται  να θεραπευτεί.

Πάρτε ένα κρύο γιαούρτι, το οποίο περιέχει πολλά προβιοτικά που θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε το φυσικό φράγμα του δέρματός σας και απλώσετε ένα λεπτό στρώμα πάνω από το ηλιακό σας έγκαυμα. Αφήστε το γιαούρτι να καθίσει για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια απαλά βγάλτε το με ένα κρύο πανί.

 3. Πασπαλίστε το με άμυλο καλαμποκιού/κορν φλαουρ πάνω σας ή στα σεντόνια σας για να ελαφρύνετε τον πόνο ενώ κοιμάστε.

Όταν έχετε ένα φοβερό ηλιακό έγκαυμα, ακόμη και να ξαπλώνετε στα σεντόνια  σας τη νύχτα πονάτε. Πασπαλίστε μελίγο άμυλο καλαμποκιού το σημείο ή πασπαλίστε τα σεντόνια σας  προτού πάτε στο κρεβάτι για να δημιουργήσετε ένα φράγμα μεταξύ του υφάσματος και του δέρματός σας και να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση της οδυνηρής τριβής.

 4. Πάρτε ένα λουτρό βρώμης για να απαλύνει το φαγούρα του δέρματος.

Τρίψτε ένα φλιτζάνι βρώμης στο blender και ρίξτε τα αλεσμένα άλευρα σε ένα λουτρό γεμάτο ζεστό νερό πριν μπείτε μέσα. Το πλιγούρι βρώμης θα βοηθήσει να ηρεμήσει οποιαδήποτε φλεγμονή και να κατευνάσει το φαγούρα του δέρματος.

 5. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα ακατέργαστου μελιού στην πληγείσα περιοχή για να μειώσετε τη μόλυνση.

Το ακατέργαστο μέλι, ένα φυσικό αντισηπτικό, μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει το κατεστραμμένο δέρμα. Τοποθετήστε το προσεκτικά στην περιοχή, καλύψτε το με γάζα και αφήστε το να καθίσει.

 6. Ξεπλύνετε το δέρμα σας με λοσιόν με βάση το γάλα πάνω στο ηλιακό έγκαυμα για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Τα λίπη και η πρωτεΐνη του γάλακτος μπορούν να καταπραΰνουν το ηλιακό έγκαυμα δημιουργώντας μια προστατευτική μεμβράνη πάνω στο δέρμα, αλλά αν δεν σας αρέσει η  ιδέα να βάλετε το σώμα σας σε ένα λουτρό γεμάτο γάλα, δοκιμάστε αντ ‘αυτού μια λοσιόν με βάση το γάλα. Λίγες μέρες μετά το ηλιακό κάψιμο, το δέρμα σας θα αρχίσει να ξερένετε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και να προκαλέσει την απολέπιση του δέρματος. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και η χρήση λοσιόν σώματος με βάση το γάλα είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό.

 7. Φορέστε χαλαρά ρούχα ενώ το δέρμα σας θεραπεύεται.

Τα σφιχτά ρούχα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, οπότε αν πρέπει να επιστρέψετε στο γραφείο μετά από ένα παρατεταμένο σαββατοκύριακο στον ήλιο και να μην επιδεινώσετε το φαγούρα, να φορέσετε ρούχα χαλαρά για να αφήσετε την επιδερμίδα σας να αναπνεύσει και να την βοηθήσει να θεραπευτεί ταχύτερα .

 8. Παγώστε τη γέλη της αλόης βέρα στο ψυγείο ή μέσα σε πάγο πριν την εφαρμόσετε για να μειώσετε τη θερμοκρασία του δέρματος και να αποφύγετε το ξεφλούδισμα του δέρματός σας.

Μια από τις καλύτερες θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα είναι να ξεπλύνετε το δέρμα σας με πηκτή αλόης βέρα και ένας τρόπος για να το αισθανθείτε ακόμα καλύτερο είναι να το ψύξετε εκ των προτέρων για να μειώσετε αμέσως μερικά από τα οδυνηρά εγκαύματα.

9. Ρίξτε τη γέλη από αλόη βέρα σε δίσκο για παγάκια και παγώστε την όλη νύχτα για να κάνετε παγάκια αλόης.

Είτε τυλίγετε τους κύβους σε μια λεπτή πετσέτα είτε περιμένετε να λιώσουν οι κύβοι λίγο πριν τοποθετήσετε το κάψιμο (δεν πρέπει να βάζετε τα κατεψυγμένα αντικείμενα απευθείας σε κάψιμο).

10. Βουτήξτε ένα πανί σε μια κατσαρόλα με δροσερό μαύρο τσάι και βάλτε το στο ηλιακό σας έγκαυμα για να απαλλαγείτε από το κνησμό.

Για να το κάνετε αυτό, βράστε μια παρτίδα με αρκετά φακελάκια μαυρου τσαγιού και αφήστε τα να κρυώσουν. Μόλις είναι μια δροσερή θερμοκρασία, βουτήξτε ένα μαλακό πανί στο  τσάι και ελαφρώς καντε μικρά απαλά πομαρίσματα πάνω από ηλιακά εγκαύματα σας. Το τσάι θα βοηθήσει να πάρει τη θερμότητα από το κάψιμο και να ανακουφίσει τον επώδυνο τσίμπημα.

 11. Τρίψτε την ασπιρίνη σε σκόνη και προσθέστε λίγο νερό για να δημιουργήσετε μια αντιφλεγμονώδη πάστα.

Τρίψτε μερικά δισκία ασπιρίνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, και προσθέστε τη σκόνη σε λίγο νερό για να δημιουργήσετε μια υφή που μοιάζει με πάστα. Διαδώστε το μίγμα πάνω από το κάψιμο και ξεπλύνετε απαλά μετά από λίγα λεπτά.

12. Τοποθετήστε ένα μωρομάντυλο πάνω από το ηλιακό σας έγκαυμα για να κρυώσετε προσωρινά την περιοχή.

Πάρτε ένα μωρομάντυλο και τοποθετήστε το πάνω από την καμένη περιοχή. Τα μωρομάντηλα είναι απαλά στο δέρμα και μπορούν προσωρινά να κρυώσουν τα ηλιακά εγκαύματα.

 13. Προσθέστε λίγη σόδα ψησίματος σε χλιαρό νερό του μπάνιου σας για να απαλύνει το καμμένο δέρμα.

Πασπαλίστε τη σόδα ψησίματος σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και απολαύστε το μπανιο για λίγα λεπτά. Η σόδα ψησίματος, η οποία έχει υψηλότερο pH, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του χαμηλότερου επιπέδου pH του δέρματός σας και θα βοηθήσει στην ανακούφιση του δυσάρεστου συναίσθηματος.

 

Προηγούμενο άρθροΣπέσιαλ Πατάτες Γεμιστές με Κιμά και Μπεσαμέλ από Τζένη Τσανακτσίδου!!!!
Επόμενο άρθροΤεμπελόπιτα Ζαγορίου