Αυτό το πιάτο είναι ένα κλασικό πιατο της Κυριακάτικης κουζίνας, αλλά μπορεί να ετοιμαστεί για κάθε ιδιαίτερη περίσταση, αναμφισβήτητα νόστιμο και γευστικό.

Υλικά (Σερβίρει έξι άτομα)

2 κιλά κατσικιού (ή αρνιού) γάλακτος.
1,5 κιλά πατάτες
1 λευκό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. αρακά (προαιρετικά)
100 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
ένα κλωνάρι δεντρολίβανο
Αλάτι για γεύση.

Εκτέλεση

Κόψτε το κατσικάκι σε κομμάτια ή ετοιμάστε το στον έμπιστο κρεοπώλη σας, βάλτε το να μαριναριστεί σε ένα δοχείο με το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το κρασί το προηγούμενο βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται η έντονη μυρωδιά που μπορεί να είναι ενοχλητική. Το επόμενο πρωί, ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια,
τις τοποθετούμε σε μπολ και τις αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε στο ταψί το ήδη μαριναρισμένο και αλατισμένο κατσικάκι ή αρνί μαζί με τις πατάτες, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες και το λάδι.
Ψήνουμε σε αεριζόμενο φούρνο στους 200°C για περίπου μιάμιση ώρα/δύο ώρες, γυρίζοντας τουλάχιστον μια-δυο φορές.
Στα μισά του μαγειρέματος, προσθέστε τα μυρωδικά (δάφνη και δεντρολίβανο). Το κατσικάκι πρέπει να είναι ψημένο αλλά όχι στεγνό και οι πατάτες μαλακές και χρυσαφένιες, να σερβίρονται ζεστές.

Tips
Για να ετοιμάσετε αυτό το πιάτο, το βασικό είναι να έχετε εξαιρετικές πρώτες ύλες, καθώς η τρυφερότητα του κρέατος και η γεύση του εξαρτώνται από την ποιότητά του. Παρόμοιο με το αρνί σε θρεπτική αξία, το κατσικίσιο κρέας είναι λιγότερο νόστιμο και ως εκ τούτου απαιτεί περισσότερα καρυκεύματα.
Εάν χρησιμοποιείτε αρνί, μπορείτε επίσης να αποφύγετε το μαρινάρισμα ή να συντομεύσετε το χρόνο.
Μια παραλλαγή αυτής της συνταγής περιλαμβάνει την προσθήκη φρέσκου αρακά.

Andrea de Giacomo\

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παραδοσιακό Αρνακι στο φούρνο

Παραδοσιακό Αρνακι στο φούρνο

Υλικά

2 κιλά αρνίσιο μπούτι κομμένο
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου
1/2 κουταλια της σουπας ριγανη
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1,5 κιλό πατάτες baby

Σάλτσα (κάνει 2 έως 2 1/2 φλιτζάνια) το φτιαχνεται προεραιτικά
2 φλιτζάνια ζωμός βοδινού
3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
2 1/2 κουταλιες της σούπας απλό αλεύρι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C/180°C με αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί. Τοποθετούμε το αρνί στο ταψί.
Συνδυάστε το λάδι, το δεντρολίβανο την ρίγανη και το σκόρδο σε ένα μπολ. Τρίψτε το μισό μείγμα λαδιού πάνω από το αρνί. Αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Βήμα 2
Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C/160°C με αέρα. Ψήνετε αρνί, αλείφοντας με το υπόλοιπο μείγμα λαδιού κάθε 20 λεπτά, για 1 ώρα 15 λεπτά για μέτριο ή μέχρι να ψηθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Προσθέστε τις πατάτες στο ταψί για τα τελευταία 40 λεπτά, γυρίζοντας τες στα μισά του ψησίματος.

Βήμα 3
Βγάζουμε το αρνί από το φούρνο. Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Σταθείτε για 10 λεπτά. Κόβω. Σερβίρουμε με πατάτες.

Για την σάλτσα
Μεταφέρετε το κρέας (και τυχόν λαχανικά) σε ένα πιάτο για να ξεκουραστεί.

Συνδυάστε το ζωμό και το κρασί σε μια κανάτα.
Βγάλτε το λίπος από το ταψί, και βάλτε 1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμούς και λίπος στο τηγάνι.
Τοποθετήστε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε αλεύρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, για 1 με 2 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να κάνει φυσαλίδες
και να γίνει χρυσαφί. Προσθέστε χυμούς από το κρέας που ξεκουράζεται. Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα του ζωμού στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μαγειρέψτε, για 8 έως 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣαλάτα λάχανο με αρακά καρότο και μαγιονέζα
Επόμενο άρθροΥπέροχα μπουγατσίνια που γίνονται εύκολα και γρήγορα 💕