Αυτά τα καλιτσούνια λυχναράκια είναι μια νόστιμη και εύκολη παραλλαγή του παραδοσιακού γλυκού, ιδανικά για κάθε περίσταση. Η ζύμη είναι αφράτη και γευστική, ενώ η γέμιση από ανθότυρο και αυγά είναι πλούσια και κρεμώδης.

Υλικά

για τη Ζύμη:
1 ποτήρι γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4-5 βανίλιες
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1,5 κιλό)

για τη Γέμιση:
2 κούπες ανθότυρο
2 βανίλιες
1 μπέικιν πάουντερ
2-4 αυγά
Ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε το γάλα με τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ανθότυρο με τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Συναρμολόγηση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη και πλάθουμε μπαλάκια.
Με ένα πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε ένα λεπτό φύλλο.
Χρησιμοποιώντας το καπάκι του multi, κόβουμε από το φύλλο στρογγυλά δισκάκια.
Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε δισκακίου.

καλιτσούνια λυχναράκια
καλιτσούνια λυχναράκια

Διπλώνουμε τα δισκάκια στη μέση, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν καλά.
Τοποθετούμε τα καλλιτσούνια σε λαδωμένο ταψί.
Αλείφουμε τα καλλιτσούνια με αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προτάσεις:

Μπορείτε να αντί για ανθότυρο να βάλετε γλυκια μυζήθρα
Αν θέλετε τα καλλιτσούνια σας να γίνουν πιο τραγανά, ψήστε τα στους 200°C για 15-20 λεπτά.
Αφήστε τα καλλιτσούνια να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι της κυρίας Ζωη Βαμβουκακη και η εκτέλεση της κας Ευγενία Κοντού

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λυχναράκια το αγαπημένο γλύκισμα …. της Κρήτης!!

Λυχναράκια καλιτσούνια

 

Για τη ζύμη

500 γρ. μαλακό αλεύρι
10 γρ. baking powder (μισό φακελάκι)
¼ κουταλιά γλυκού σόδα
½ φλυτζάνι ζάχαρη
½ φλυτζάνι γάλα
½ φλυτζάνι λάδι
2 αυγά
Για τη γέμιση
900 γρ. ανθότυρος φρέσκος κρητικός (γλυκιά Μυζήθρα)
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 αυγό και 1 ασπράδι (κρατείστε τον κρόκο για το άλειμμα)
1 κοφτή κουταλιά βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κανέλα
1 βανίλια
ξύσμα 1 μεγάλου φρέσκου λεμονιού
τον κρόκο του αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα για άλειμμα της γέμισης

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε αλεύρι, baking, σόδα και τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ. Με τον γάντζο ζυμώνουμε, προσθέτοντας τα υγρά υλικά: γάλα, λάδι, αυγά. Γίνεται εύκολα μια μέτρια μαλακιά ζύμη, την οποία αφήνουμε σκεπασμένη μία ώρα περίπου για να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια.
Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη περίπου 1½ εκατοστά πάχος και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι (ανάποδα).
Απλώνουμε πάνω τα μπαλάκια της γέμισης και για να δώσουμε το γνωστό σε όλους μας σχήμα (λυχναράκια) τσιμπούμε γύρω γύρω τη ζύμη με τον δείκτη και τον αντίχειρα.
Τελειώνοντας χτυπάμε όσα αυγά χρειάζεται για να αλείψουμε τα λυχναράκια. Έπειτα τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ψήνουμε σε φούρνο με θέρμανση αέρος στους 180 βαθμούς Κελσίου περίπου 20 λεπτά.

ΠΗΓΗ: timeout.gr