Kαλιτσούνια του Πάσχα

Αυτά τα καλιτσούνια λυχναράκια είναι μια νόστιμη και εύκολη παραλλαγή του παραδοσιακού γλυκού, ιδανικά για κάθε περίσταση. Η ζύμη είναι αφράτη και γευστική, ενώ η γέμιση από ανθότυρο και αυγά είναι πλούσια και κρεμώδης.

Υλικά

για τη Ζύμη:
1 ποτήρι γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4-5 βανίλιες
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1,5 κιλό)

για τη Γέμιση:
2 κούπες ανθότυρο
2 βανίλιες
1 μπέικιν πάουντερ
2-4 αυγά
Ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε το γάλα με τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ανθότυρο με τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Συναρμολόγηση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη και πλάθουμε μπαλάκια.
Με ένα πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε ένα λεπτό φύλλο.
Χρησιμοποιώντας το καπάκι του multi, κόβουμε από το φύλλο στρογγυλά δισκάκια.
Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε δισκακίου.

καλιτσούνια λυχναράκια
καλιτσούνια λυχναράκια

Διπλώνουμε τα δισκάκια στη μέση, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν καλά.
Τοποθετούμε τα καλλιτσούνια σε λαδωμένο ταψί.
Αλείφουμε τα καλλιτσούνια με αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προτάσεις:

Μπορείτε να αντί για ανθότυρο να βάλετε γλυκια μυζήθρα
Αν θέλετε τα καλλιτσούνια σας να γίνουν πιο τραγανά, ψήστε τα στους 200°C για 15-20 λεπτά.
Αφήστε τα καλλιτσούνια να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι της κυρίας Ζωη Βαμβουκακη και η εκτέλεση της κας Ευγενία Κοντού

Προηγούμενο άρθροΧορτοτυρόπιτα με διαφορά χόρτα
Επόμενο άρθροΜους Cheesecake με λεμόνι-η δροσιστική κρέμα του καλοκαιριού