Κέικ καρότου με τυρί κρέμα

Super υγρό Κέικ καρότου με τυρί κρέμα, όχι πολύ γλυκό και φυσικά νόστιμο. Υπέροχο να το συνδυάσετε με τονα απογευματικο καφεδάκι σας😊

Υλικά 🛒

Κέικ καρότου:
1 φλιτζάνι απλό αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού Baking Powder
3/4 Φλιτζάνι Χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένοι ή σταφίδα
1/2 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
1/2 Φλιτζάνι Φυτικό Έλαιο
1/2 Φλιτζάνι Ζάχαρη
2 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού εσανς βανίλιας
1 Φλιτζάνι καρότα χοντροτριμμένα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σιρόπι καραμέλας:
1/2 φλιτζάνι (115 g) κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι (60ml) Ζεστό Νερό + 1 κ.σ. νερό

τυρί κρέμα:
100g Τυρί κρέμα Philadelphia
60g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εσανς βανίλιας
Πρέζα αλάτι, για γεύση

Εκτέλεση

Σιρόπι καραμέλας –
Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα (περίπου 4-5 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό (προσοχή γιατί θα φουσκώσει).
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Κέικ καρότου –
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 180C.
Στρώστε μια φόρμα 22×12 εκ με χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για να τα καλύψουμε.
Αυτό θα αποτρέψει τη βύθιση των χουρμάδων και των ξηρών καρπών.
Σε ένα μεγάλο μπολ με ένα σύρμα χειρός, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το λάδι και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα
μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε μέσα το έτοιμο σιρόπι καραμέλας και το άρωμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ξανά.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τους χουρμάδες και τους ξηρούς καρπούς. Ρίξτε τη ζύμη στην έτοιμη φόρμα του κέικ και ψήστε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξυλάκι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τα βγάλουμε από την φόρμα.
Καλύπτουμε την κορυφή με κρέμα τυριού και διακοσμούμε με επιπλέον ψιλοκομμένα καρύδια ή πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τυρί κρέμα –
Χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και την βανίλια και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη εάν το γλάσο είναι πολύ αραιό ή λίγη επιπλέον πρέζα αλάτι αν είναι πολύ γλυκό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το κέικ μπορεί να μείνει σκεπασμένο σε δροσερό και ξηρό μέρος εντός 24 ωρών.
Για περισσότερο από αυτό, διατηρήστε το στο ψυγείο. Δεν θέλω να βάζω κέικ στο ψυγείο καθώς η υφή δεν μένει ίδια.
Κανονικά βάζω το τυρί κρέμα στο ψυγείο σε ένα δοχείο και το βάζω με κουτάλι πάνω από το κέικ όταν σερβίρω και διατηρώ το κέικ σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου.

Η Συνταγή είναι από το Lolly’s Kitchen

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ καρότου με καρύδια

Υλικά

300 gr αλεύρι
4 αυγά
250 gr κρυσταλλική ζάχαρη
450 gr καρότα (τριμμένα)
150 gr καρύδια (ψιλοκομμένα)
200 ml μαγειρικό λάδι
2 πακέτα ζάχαρη βανίλιας
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Υλικά γλάσου:

250 gr μασκαρπόνε
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
50 gg μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου)

Να διακοσμήσω:
περίπου. 100 gr καρύδια (ψιλοκομμένα)

Προετοιμασία: (διάμετρος φόρμας για κέικ με ελατήριο: 24 εκ.)

1. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι στο αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την ζάχαρη βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν και μετά ανακατεύουμε με το μαγειρικό λάδι. Ανακατεύουμε πρώτα το μειγμα ζάχαρη-αυγό στο μείγμα του αλευριού
και μετά προσθέτουμε το τριμμένο καρότο (στο τρίφτη στο ψιλό) και τα καρύδια ψιλοκομμένα. Ανακατέψτε τα πάντα καλά.

2. Ρίξτε το μείγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, περ. Ψήνουμε για 85 λεπτά (από πάνω έβαλα λαδόκολλα).
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά του γλάσου.
4. Όταν ψηθεί (δοκιμάζουμε με οδοβτογλιφίδα), το βγάζουμε από τη φόρμα του κέικ, περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω του το γλάσο μασκαρπόνε. Το επάνω μέρος μπορεί να διακοσμηθεί όπως επιθυμείτε.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: http://webcukraszda.hu/epres-csokis-valtozatok/

 

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστό Καρυδάτο
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακό ραβανί Αγρινίου