Νηστίσιμο Κέικ με Κονιάκ και Γλάσο Σοκολάτας

Πρόσφατα δοκίμασα το Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας με Γλάσο Κονιάκ και ενθουσιάστηκα! Η υφή του κέικ ήταν αφράτη και γευστική, με έντονη σοκολατένια γεύση που ισορροπούσε τέλεια με το γλυκό και αρωματικό γλάσο κονιάκ.

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να διαπιστώσω πόσο νόστιμο και απολαυστικό μπορεί να είναι ένα νηστίσιμο γλυκό. Η συνταγή ήταν εύκολη στην εκτέλεση και τα υλικά προσιτά, καθιστώντας το κέικ ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.

Υλικά:

Για το Κέικ:

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι κακάο
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 φλιτζάνι νερό

Για το Γλάσο:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση:

Για το Κέικ:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε και αλευρώστε ένα ταψί 23-24 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το μηλόξιδο, τη βανίλια, το ηλιέλαιο και το νερό.
  4. Ρίξτε τα υγρά συστατικά στα ξηρά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα.
  5. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ.
  6. Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το γλασάρετε.

Για το Γλάσο:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το ζεστό νερό και το κονιάκ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Περιχύστε το γλάσο πάνω από το κρυωμένο κέικ και αφήστε το να σταθεροποιηθεί πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε ½ φλιτζάνι σταφίδες ή ξηρούς καρπούς στο μείγμα του κέικ για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
  • Για ένα πιο έντονο άρωμα σοκολάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα αντί για κακάο στο γλάσο.
  • Μπορείτε να διακοσμήσετε το κέικ με φυστίκι αιγίνης ή τριμμένη καρύδα.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας ΒΕΡΑ ΠΛΕΥΡΑΚΗ-ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ και η φωτό της κας Αννα Πολιτη

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια από κουνουπίδι
Επόμενο άρθροΤηγανίτες που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν παιδί